Biznesmeni shqiptar në SHBA dënohet të paguajë 64.6 milionë dollarë në dëmshpërblime

FILE - In this Dec. 17, 2015 file photo, Martin Shkreli, the former hedge fund manager under fire for buying a pharmaceutical company and ratcheting up the price of a life-saving drug, is escorted by law enforcement agents in New York after being taken into custody following a securities probe. Shkreli has resigned as the head of one of the companies he now runs, Turing Pharmaceuticals, on Friday, Dec. 18, 2015.(AP Photo/Craig Ruttle)

Martin Shkreli, biznesmeni me origjinë shqiptare që spekulonte mbi çmimin e një ilaçi të përdorur për trajtimin e HIV-it dhe kancerit, u urdhërua të paguajë 64.6 milionë dollarë dëmshpërblim të premten.

Një gjykatës i Gjykatës së Qarkut Jugor të Nju Jorkut ia ndaloi Shkrelit për gjithë jetën të bëjë biznes në industrinë farmaceutike. Shkreli ishte paditur nga Departamenti i Tregtisë i SHBA dhe shtatë shtete amerikane.

Agjencitë e lajmeve Reuters dhe AFP dhe transmetuesi BBC raportojnë për këtë çështje.

Shkreli u njoh publikisht në vitin 2015 kur brenda një nate rriti çmimin e tregut të Pirimetaminës për trajtimin e HIV-it dhe kancerit me më shumë se 5,400 përqind, nga 13.5 dollarë në 750 dollarë për pilulë.

Pirimetamina shitet në Shtetet e Bashkuara me emrin Daraprim.

Ai e çoi në qiell koston e trajtimit të njerëzve që përdorin rregullisht ilaçin në nivele astronomike. Në të njëjtën kohë, Shkreli fitoi pseudonimin “Njeriu më i urryer i Amerikës”.

Në vitin 2015, Shkreli fitoi të drejtën ekskluzive për një nga përbërësit në Daraprim për kompaninë farmaceutike Turing, të cilën e menaxhon. Në këtë mënyrë ata arritën të pengonin edhe konkurrentët të bënin ilaçin për rreth 18 muaj.

Sipas ligjit, Shkreli shkeli ligjet e shtetit të Nju Jorkut, por edhe ligjet federale të SHBA që ndalojnë praktikat kundër konkurrencës.

Sipas gjyqtarit, Shkreli mund të konsiderohet si faktori kryesor i çështjes.

Kompania farmaceutike që ai themeloi ka ndryshuar emrin e saj në Vyera. Para gjyqit, Vyera bëri një marrëveshjeje në të cilën ajo ra dakord të paguante 40 milionë dollarë në kompensim për fitimet e shpërdoruara.

Shkreli u dënua me shtatë vjet burg në vitin 2018 pasi kishte kryer disa mashtrime në të cilat kishin gënjyer investitorët, duke i detyruar ata të vendosnin paratë e tyre në fondet investimesh të pambrojtura.

Shkreli u shpall fajtor në vitin 2017.

Përveç dënimit me burg, Shkreli ishte urdhëruar më parë të paguante 7.36 milionë dollarë dëmshpërblim për investitorët.

Në vitin 2017, Reuters raportoi se pasuria e Shkrelit llogaritej në 70 milionë dollarë, ndërsa vlera e aksioneve të tij në Turing Pharmaceutical shkon nga 30 deri në 50 million dollarë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.