Vonesa e lejes rrit në 7.5 miliardë Euro koston e centralit bërthamor

Projekti i Centralit Bërthamor të Fennovoima në Pyhäjoki, Ostrobothnia Veriore do të vonohet më tej. Konsorciumi finlandez i energjisë dhe kompanive industriale deklaroi javën e kaluar se përpjekja e tyre për të siguruar që projektimi dhe materialet e licencimit të përmbushin standardet finlandeze kanë zgjatur më shumë sesa pritej. Tani parashikohet që një leje ndërtimi për centralin mund të sigurohet nga mesi i vitit 2022 në vend të 2021.

Me ndryshimin e parashikimeve, ndërtimi do të fillojë në verën e vitit 2023 dhe centrali do të fillojë prodhimin në 2029.

Ndryshimet në kalendar janë përcaktuar në një dokument shtesë të bashkangjitur javën e kaluar në kërkesën për leje ndërtimi. Aplikimi nga konsorciumi është depozituar në Ministrinë e Punësimit dhe Ekonomisë qysh në 2015. Fennovoima, zbulon dokumenti shtesë, gjithashtu ka rritur vlerësimin e tij të kostos për projektin nga 6.5–7.0 në 7.0–7.5 miliardë euro, duke përmendur kostot e veta operacionale dhe administrative.

Dokumenti shtesë përshkruan ndryshimet dhe zhvillimet përkatëse që kanë ndodhur në projekt që nga depozitimi i aplikacionit origjinal.

“Parakushtet e projektit mbeten në fuqi dhe azhurnimi nuk ka asnjë ndikim në fushën e tij” siguroi Joachim Specht, CEO i Fennovoima.

Konsorciumi do të vazhdojë të fokusohet drejt fazës së ndërtimit të projektit.

“Aktualisht, është e rëndësishme, si për ne ashtu edhe për furnizuesin e impiantit, të përgatitemi për fazat e ardhshme të projektit, qoftë për ndërtimin apo fillimin e impiantit. Bazuar në materialet e projektimit, ne e dimë që po marrim një termocentral të madh bërthamor që mund të ndërtohet në gjirin e Hanhiniemi ndërsa plotëson kërkesat e rrepta të ligjeve finlandeze”, tha Specht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: