Rusia përfiton 15 miliardë Euro nga investimet e 900 kompanive finlandeze

Qeveria finlandeze do të zgjerojë bashkëpunimin ekonomik me Rusinë. Më shumë se 900 kompani finlandeze veprojnë aktualisht në Rusi, dhe vlera e investimeve finlandeze atje arrin afërsisht 15 miliardë euro. Rusia është destinacioni i gjashtë më i rëndësishëm për eksportet finlandeze dhe vendi i tretë më i madh i origjinës për importet finlandeze, thuhet në një komunikatë të qeverisë.

Takimi i 16-të i Komisionit Ndërqeveritar Finlandezo-Rus për Bashkëpunimin Ekonomik do të mbahet në Helsinki nesër, më 14 tetor 2021. Komisioni bashkë-kryesohet nga Ministri për Bashkëpunimin për Zhvillim dhe Tregtinë e Jashtme Ville Skinnari dhe Ministrin e Industrisë dhe Tregtisë të Rusisë Denis Manturov. Skinnari thotë se, “Puna e Komisionit Ndërqeveritar për Bashkëpunim Ekonomik është e rëndësishme për kompanitë finlandeze që operojnë në Rusi, dhe është gjithashtu një kanal kyç për bashkëpunimin midis autoriteteve.”

Ministri i Çështjeve Ekonomike Mika Lintilä gjithashtu do të takohet me Ministrin Manturov për të diskutuar tema aktuale që lidhen me grupet e punës të Komisionit, të cilat menaxhohen nga Ministria e Punëve Ekonomike dhe Punësimit.

“Kompanitë finlandeze kanë shumë ekspertizë në bioekonominë, ekonominë rrethore dhe teknologjinë e energjisë, dhe unë besoj se përmes bashkëpunimit me Komisionin ne mund të rrisim më tej bashkëpunimin tonë tregtar dhe ekonomik. Finlanda dhe Rusia kanë qëllime të përbashkëta në përmirësimin e efikasitetit të energjisë dhe zvogëlimin e emetimeve, për shembull, “thotë Lintilä.

Tregtia me Rusinë i nënshtrohet sanksioneve ekonomike dhe sektoriale të vendosura nga BE dhe kundër sanksioneve të Rusisë. Për shkak të aneksimit ilegal të Krimesë dhe konfliktit në Ukrainën Lindore, sanksionet e BE kundër Rusisë janë ende në fuqi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.