Presidenti i Finlandës angazhohet për mbrojtjen e demokracisë, kudo që kërcënohet

Presidenti Sauli Niinistö u zotua të enjten se do të vazhdojë rolin e Finlandës për të mbështetur demokracinë në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar.

“Demokracia duhet të promovohet kudo që po fiton terren. Demokracia duhet të mbrohet kudo që është nën kërcënim”, tha Niinistö në Samitin për Demokraci.

Ai theksoi rëndësinë e sistemit shumëpalësh në promovimin e demokracisë.

“Si anëtar i Këshillit të të Drejtave të Njeriut dhe me role qendrore në Koalicionin Freedom Online dhe Fushata për Barazi të Përgjithshme, ne do të bëjmë çmos për të mbrojtur të drejtat e njeriut, për të promovuar lirinë e medias dhe për të luftuar dezinformimin dhe për ta bërë teknologjinë gjithëpërfshirëse”, tha presidenti.

Ai siguroi gjithashtu të forcojë më tej sistemin finlandez nga përfaqësimi në pjesëmarrje, nga transparenca në gjithëpërfshirje.

“Ne gjithashtu e pranojmë se demokracia nuk është kurrë e plotë, as në Finlandë, as askund tjetër. Prandaj, përmes Programit të Demokracisë Kombëtare 2025, ne synojmë të forcojmë më tej sistemin tonë”, tha ai.

Presidenti theksoi renditjet në krye të Finlandës në çdo indeks global që lidhet me demokracinë duke thënë se demokracia e Finlandës është ndërtuar mbi një sistem politik përfaqësues të qëndrueshëm, qeverisje vendore që funksionon mirë, shoqëri civile të gjallë dhe nivele të ulëta korrupsioni.

“Ne krenohemi që jemi ndër vendet e para që u dhanë grave të drejtën për të votuar dhe për të dalë në zgjedhje, më shumë se njëqind vjet më parë. Kjo hodhi bazën për barazinë gjinore në shoqërinë tonë”, tha Niinistö.

“Përvoja jonë tregon se institucionet demokratike, respektimi i të drejtave të njeriut dhe parimi i shtetit të së drejtës, janë gurët e themelit për paqen dhe zhvillimin,” shtoi ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: