Ndjekje penale për tre gazetarët finlandezë alarmon kolegët

Instituti Ndërkombëtar i Shtypit (IPI) dënoi sot akuzat e ngritura kundër tre gazetarëve në Helsingin Sanomat, gazeta më e madhe e përditshme në Finlandë.

Zëvendës Prokurori i Përgjithshëm të Premten njoftoi se ka akuzuar gazetarët për zbulim të sekreteve kombëtare dhe tentativë për zbulim të sekreteve kombëtare, lidhur me një raport mbi operacionet e inteligjencës ushtarake të Forcave të Mbrojtjes Finlandeze në dhjetor 2017.

Vepra penale e zbulimit të sekreteve kombëtare parashikon një dënim minimal prej katër muajsh dhe dënim maksimal prej katër vjetësh burgim.

IPI iu përgjigj lajmit duke thënë se është “thellësisht i alarmuar” nga akuzat.

Barbara Trionfi, drejtoresha ekzekutive e IPI, deklaroi në një deklaratë për shtyp se vendimi për ndjekje penale përbën një kërcënim serioz për aftësinë e gazetarëve për të punuar lirisht në Finlandë.

“Është e papranueshme dhe absurde që gazetarët në një demokraci evropiane si Finlanda të përballen me burgim për kryerjen e punës së tyre dhe raportimin për një çështje me interes masiv publik, siç ishte diskutimi për aktivitetet dhe kompetencat e agjencive të sigurisë finlandeze,” tha ajo.

Khadija Patel, kryetarja e bordit ekzekutiv në IPI, mendoi se rasti dëmton reputacionin e vendit si një strehë e sigurt për lirinë e shtypit, duke e përshkruar atë si “shqetësuese dhe dëshpëruese” në një kohë kur qeveritë në mbarë botën po rrisin presionin ndaj mediave të pavarura.

“Fatkeqësisht, raste si ky mund t’u japin pa dashje mbulesë shteteve autoritare dhe ato minojnë aftësinë e Finlandës dhe vendeve të tjera demokratike për të mbrojtur gazetarinë e pavarur në të gjithë globin,” komentoi ajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: