NASA vendos të godasë dy asteroidët që po i afrohen Tokës

Agjencia Amerikane e Hapësirës Ajrore, Nasa, po përgatitet për një truk historik për njerëzimin pasi planifikon të ndryshojë orbitën e trupave qiellorë në hapësirë ​​për herë të parë duke përdorur një sonar, sipas Washington Post dhe CNN, ndër të tjera.

Një sonar i quajtur shigjetë do të lëshohet në hapësirë ​​më 23 nëntor nga Santa Barbara, Kaliforni me raketën Falcon 9 të SpaceX. Qëllimi është të devijohet një asteroid i dyfishtë pranë Tokës nga orbita e tij. Më i madhi nga asteroidët, Didymos është 800 metra në diametër dhe Dimorphos – 160 metra sillet në orbitë si një hënë.

Vlerësohet se shigjeta do të përplaset me asteroidin në shtator të vitit të ardhshëm, 11 milionë kilometra nga Toka, distancë që është aq afër sa shkencëtarët mund t’i vëzhgojnë ngjarjet me teleskopë.

Shigjeta do të përplaset me asteroidin më të vogël Dimorphos me një shpejtësi prej rreth 6,600 metra në sekondë, gjë që do të ngadalësonte lëvizjen e asteroidit me rreth një përqind. Një ndryshim i vogël do ta devijonte kursin e tyre më larg nga Toka.

“Ne sigurohemi që një copë guri nga hapësira të mos na kthejë në Epokën e Gurit,” thotë studiuesi i Nassa Thomas Statler në podkastin e agjencisë.

Sipas shkencëtarëve të intervistuar nga Washington Times, njeriu kurrë më parë nuk ka ndryshuar orbitën e trupave qiellorë.

Sonda e shigjetës është quajtur frigorifer fluturues për shkak të madhësisë së saj. Gjithashtu është përshkruar si një karrocë golfi që ecën me një shpejtësi astronomike në anën e një stadiumi futbolli.

Harrison Agrusa, kreu i një ekipi kërkimor në Universitetin e Maryland, thotë në një Technology Review se efekti i një përplasjeje në orbitën e asteroidit është studiuar nga afër, por jo mënyra se si fillon të rrotullohet një asteroid pas një përplasjeje. Sipas Agrusës, mund të hyjë në një gjendje kaotike dhe të fillojë të rrotullohet furishëm rreth boshtit të vet si një pulë në një zgarë.

Rrotullimi i një asteroidi ndikohet ndjeshëm nga forma e tij e saktë dhe vendi ku godet sonda Shigjetë. Qëllimi është që sonari të godasë sa më shumë që të jetë e mundur në mes të një trupi qiellor 160 metra.

NASA nuk mendon se Didymoson do të ishte një kërcënim për Tokën, por e kalon Tokën aq afër sa Nasa përpiqet të shtyjë asteroidin jashtë orbitës së planetit.

Shkencëtarët po monitorojnë vazhdimisht orbitat e asteroideve dhe kometave të ndryshme dhe po llogaritin nëse ndonjë prej tyre po kërcënon Tokën. Trupat qiellorë që janë më pak se 50 milionë kilometra larg, përcaktohen se kalojnë afër tokës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.