Mbyllja e restoranteve shqyrtohet në komisionet parlamentare

Komisioni parlamentar i Çështjeve Kushtetuese aprovoi sot pasdite me unanimitet propozimin e qeverisë për një mbyllje të përkohshme të restoranteve dhe rekomandoi shqyrtimin e mëtejshëm në komisionet e tjera të Parlamentit. Javën e kaluar, qeveria njoftoi se po planifikonte një ndalim tre-javor të funksionimit të restoranteve në një pjesë të madhe të Finlandës, duke filluar nga e hëna, 8 mars.

Shpejtësia me të cilën qeveria kërkoi shqyrtimin e këtij projekti ka marrë kritika edhe sot. Komisioni për Çështjet Kushtetuese tërheq vëmendjen serioze për faktin se qeveria nuk mund të vendosë afate për Komisionin për Çështjet Kushtetuese. Sipas tyre, do të jetë më e vështirë për të kryer detyrën e tij nëse nuk lihet kohë e mjaftueshme për vlerësimin e kushtetutshmërisë së propozimeve.

Përvoja e pranverës së vitit të kaluar më të njëjtën situatë pandemie e ka lehtësuar punën e parlamentarëve. Legjislacioni në shqyrtim ishte shumë i ngjashëm dhe këtë herë qeveria kishte mundësinë të merrte parasysh kërkesat e bëra nga Komisioni për Çështjet Kushtetuese pranverën e kaluar.  Komiteti për Çështjet Kushtetuese shpreson që sipërmarrësit e restoranteve të kompensohen për humbjet e shkaktuara nga mbyllja.

Komisioni për Çështjet Kushtetuese ia kalon mendimin e tij Komisionit për Çështjet Ekonomike dhe Monetare, i cili është komisioni përgjegjës.  Drejtori parlamentar i legjislacionit Tuula Kulovesi vlerëson për Yle se i ashtuquajturi leximi i parë i projekt-ligjit do të jetë në seancë plenare të Premten, nëse nesër përfundon raporti i Komitetit të Financave. Miratimi ose refuzimi i një projektligji vendoset në leximin e dytë të seancës plenare, i cili nuk mund të jetë më herët se tre ditë pas leximit të parë. Sipas Kulovesi, leximi i dytë do të ishte ndoshta në seancë plenare të hënën, por vendimet për këtë çështje do të merren nga Këshilli i Presidentëve. Zakonisht nuk ka asnjë seancë plenare në Parlament të hënën.

Leave a Reply

Your email address will not be published.