Frika nga emigrantët e huaj. Opozita kërkon votëbesimin e qeverisë së majtë

Të martën, partitë parlamentare të opozitës njoftuan zyrtarisht se po kërkonin një votë mosbesimi ndaj qeverisë së koalicionit të kryeministres Sanna Marin (PSD), duke vënë në pikëpyetje gatishmërinë e vendit për t’u marrë me kërcënimet hibride.

Interpelanca u nxit nga situata e vazhdueshme në kufijtë e Bjellorusisë me Poloninë, Lituaninë dhe Letoninë, ku mijëra emigrantë janë mbledhur për të hyrë në Bashkimin Evropian. Sipas Finlandës dhe BE-së, migrimi masiv është një operacion hibrid i Bjellorusisë në shenjë proteste ndaj sanksioneve të BE-së.

Sipas partive opozitare, Finlanda nuk është e përgatitur mirë për një ardhje në shkallë të gjerë të emigrantëve. Partitë përfshijnë Partinë Finlandeze, Partinë e Koalicionit Kombëtar, Kristian Demokratët dhe Partinë Lëvizja Tani. Partitë e ngritën fillimisht çështjen javën e kaluar gjatë kohës së seancës së pyetjeve parlamentare.

Në një konferencë për shtyp të martën, palët kërkuan që të shtohen klauzola emergjente në Aktin e të Huajve se si Finlanda mund të pezullojë pranimin e kërkesave për azil, dhe nëse është e nevojshme, se si vendi mund të mbyllë përkohësisht kufijtë e tij.

“Përgjigja se procesi i azilit duhet të kryhet gjithmonë nuk është adekuate. Shumë vende të BE-së kanë klauzola emergjente dhe opsione të tjera. Këto vende janë palë në të njëjtat marrëveshje ndërkombëtare si Finlanda, kështu që ne gjithashtu duhet të kemi mundësinë të marrim politikën e azilit në duart tona”, tha Riikka Purra, kreu i Partisë Finlandeze.

“Të sigurohemi se Finlanda është e përgatitur”

Mocioni i partive kritikoi ministrat për deklaratat kontradiktore në lidhje me kërcënimin hibrid, duke kërkuar sqarime për qëndrimin e qeverisë.

Ministrja e Brendshme Maria Ohisalo (Të gjelbërit) ka thënë se nëse një situatë si ajo në kufirin polak apo lituanez lind përgjatë kufirit finlandez, Finlanda duhet të mbajë të hapur vetëm një pikë të vetme kalimi kufitar për të përpunuar kërkesat për azil.

Ministri i Jashtëm Pekka Haavisto (Të gjelbërit) ka thënë se legjislacioni aktual tashmë i lejon Finlandës të mbyllë kufijtë e saj për shkak të kërcënimeve hibride.

Qeveria ka ngritur gjithashtu mundësinë për të bërë reforma në ligjet e emergjencës në vend për t’iu përgjigjur më mirë kërcënimeve hibride, por opozita ka thënë se dëshiron të dijë se çfarë po bëhet në të vërtetë në këtë drejtim.

Kryetari i Partisë së Koalicionit Kombëtar të opozitës, Kai Mykkänen, tha se partia e tij po merrte pjesë në interpelancë për të siguruar që Finlanda të jetë e përgatitur.

“Interpelanca është një mjet që na mundëson të sigurojmë që qeveria po rishikon legjislacionin e urgjencës, siç premtoi javën e kaluar. Ne kërkojmë që qeveria të zbatojë [legjislacionin] në mënyrë që aplikimet për azil të mund të pezullohen për një periudhë të caktuar. e kohës në një situatë ku procesi i aplikimit për azil zhvendoset nga [njerëzit në të vërtetë] që kërkojnë azil në një mënyrë për të ushtruar presion ndaj Finlandës”, tha Mykkänen.

Qeveria i mbijetoi një votëbesimi për politikën e saj të imigracionit më pak se një muaj më parë. Në veçanti, ai mocion vuri në dukje ndryshimet e planifikuara të politikave për dhënien e azilit bazuar në bashkimin familjar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: