Finlanda në NATO. Po me ishujt Åland çfarë do të ndodhë? Përgjigjet kryeministrja Marin

Brenda muajit qershor, nëse gjithçka shkon sikurse ështe planifikuar, Finlanda pritet të bëjë aplikimin për anëtarësim në NATO. Por, një pjesë strategjike e territorit të Finlandës është nën mbikëqyrjen ligjore të Rusisë prej më shumë se 80 vitesh.

Traktati shtetëror i lidhur me Bashkimin Sovjetik pas Luftës së Dimrit në 1940, i cili është ende në fuqi, vlerëson se Rusia kontrollon mosarmatimin i Aland-it, rajonit autonom të Finlandës. Sipas marrëveshjes, ushtarët dhe armët nuk duhet të sillen në Aland në kohë paqe dhe arkipelagu nuk duhet të armatoset.

Finlanda ka ende një detyrim për të mbrojtur ishujt në rast të një lufte. Teksti i traktatit nuk përcakton më tej karakteristikat e luftës.

Çështja është nëse Finlanda duhet ta ndërpresë njëanshmërisht marrëveshjen, pasi Rusia paraqet kërcënime të ndryshme. Ja se si përgjigjet kryeministrja Sanna Marin për HelsinkinSanomat:

– Nuk mund të komentoj gjëra të tilla. Sigurisht që të gjitha çështjet do të shqyrtohen gjerësisht si pjesë e këtij reflektimi të përgjithshëm. Nuk do të hyj në detaje. Åland është një rajon autonom dhe kur marrim vendime ose vendime për Åland, është e rëndësishme që ato të diskutohen me ålandët dhe administratën e Åland.

Grupi i ishujve Åland, në hapësirën detare mes Finlandës dhe Suedisë, është një rajon i demilitarizuar qysh prej vitit 1856 prej Traktatit të Parisit. Qysh prej 9 qershorit 1922 festojnë vetëqeverisjen dhe ålandasit kanë flamurin, policinë, postën, qeverinë dhe parlamentin e tyre autonom. Duke qenë nën sovranitetin e Finlandës, ata zgjedhin një përfaqësues për vendin e garantuar që kanë në parlamentin finlandez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.