Çmimi i kafesë është rritur me 30 për qind në Finlandë

Çmimi i tregut botëror të kafesë jeshile është rritur me pothuajse 100 për qind gjatë vitit, thotë për Helsingin Sanomat András Koroknay-Pál, Drejtor i Blerjes së Kafesë së Papjekur në Paulig.

Çmimi i kafesë është rritur nga ngjarjet ekstreme të motit në Brazil, ndër të tjera, gjë që ka shkaktuar një goditje të madhe në prodhimin e kafesë në këtë vend.

“Thatësira në Brazil pranverën e kaluar dhe ngrica që pasoi shkatërruan rreth 15 për qind të prodhimit të kafesë braziliane”, thotë Koroknay-Pál në një intervistë për HS.

Brazili është prodhuesi më i madh në botë i kafesë. Vendi kultivon rreth 35 për qind të të gjithë kafesë në botë dhe problemet e prodhimit reflektohen drejtpërdrejt në çmimet e tregut botëror.

Në Finlandë, çmimi i një pakete kafeje tani është rreth një e treta më i shtrenjtë se një vit më parë. Çmimi ndikohet edhe nga problemet logjistike të shkaktuara nga koronavirusi dhe rritja e përgjithshme e çmimeve.

Çmimi i kafesë në tregun botëror mund të rritet ende këtë pranverë, por në terma afatgjatë çmimi pritet të bjerë, vlerëson Koroknay-Pál.

Megjithatë, sipas Koroknay-Pál, gjatë dy viteve të ardhshme, prodhimi botëror i kafesë nuk do të përballojë një ndërprerje në prodhimin brazilian të ngjashëm me vitin e kaluar.

– As që dua ta imagjinoj se çfarë do të thotë kjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.