fbpx

Pse disa e durojnë të ftohtët më shumë? Një proteinë bën diferencën

Disa njerëz thjesht nuk shqetësohen nga i ftohti, pa marrë parasysh sa ulet temperatura. Dhe arsyeja për këtë mund të jetë në gjenet e një personi. Kërkimi ynë i ri tregon se një variant i zakonshëm gjenetik në gjenin e muskujve të skeletit, ACTN3, i bën njerëzit më elastik ndaj temperaturave të ftohta.

Rreth një në pesë njerëz nuk kanë një proteinë muskulore të quajtur alfa-actinin-3 për shkak të një ndryshimi të vetëm gjenetik në gjenin ACTN3. Mungesa e alfa-actinin-3 u bë më e zakonshme, ndërsa disa njerëz modernë migruan nga Afrika dhe në klimat më të ftohta të Evropës dhe Azisë. Arsyet për këtë rritje kanë mbetur të panjohura deri më tani.

Studimi ynë i fundit, i kryer së bashku me studiues nga Lituania, Suedia dhe Australia, sugjeron që nëse jeni me mungesë të alfa-aktininës-3, atëherë trupi juaj mund të mbajë një temperaturë më të lartë thelbësore dhe ju dridheni më pak kur jeni të ekspozuar ndaj të ftohtit, krahasuar me ata që kanë alfa-aktinin-3.

Ne vëzhguam 42 burra të moshës 18 deri 40 vjeç nga Kaunas në Lituaninë Jugore dhe i ekspozuam atyre ndaj ujit të ftohtë (14 ℃) për një maksimum prej 120 minutash, ose derisa temperatura e tyre thelbësore e trupit të arrinte 35.5 ℃. Ne e ndamë ekspozimin e tyre në periudha 20-minutëshe në të ftohtë me dhjetë minuta pushime në temperaturën e dhomës. Ne më pas i ndamë pjesëmarrësit në dy grupe bazuar në gjenotipin e tyre ACTN3 (pavarësisht nëse ata kishin apo jo proteina alfa-actinin-3).

Ndërsa vetëm 30% e pjesëmarrësve me proteinë alfa-actinin-3 arritën t’i kalojnë 120 minutat e plota të ekspozimit ndaj të ftohtit, 69% e atyre që ishin me mungesë alfa-actinin-3 përfunduan kohën e plotë të ekspozimit në ujë të ftohtë. Ne gjithashtu vlerësuam sasinë e të dridhurave gjatë periudhave të ekspozimit ndaj të ftohtit, gjë që na tha se ata që nuk kanë alfa-aktininë-3 dridhen më pak se ata që kanë alfa-aktininë-3.

Studimi ynë sugjeron që ndryshimet gjenetike të shkaktuara nga humbja e alfa-actinin-3 në muskulin tonë skeletor ndikojnë në atë se sa mirë mund të tolerojmë temperaturat e ftohta, me ato që kanë mungesë alfa-actinin-3 janë më shumë në gjendje të ruajnë temperaturën e trupit dhe të kursejnë energjinë e tyre, duke u dridhur më pak gjatë ekspozimit ndaj të ftohtit. Sidoqoftë, studimi i ardhshëm do të duhet të hetojë nëse rezultate të ngjashme do të shiheshin te gratë.

Roli i ACTN3
Muskujt skeletorë përbëhen nga dy lloje të fibrave muskulorë: të shpejtë dhe të ngadaltë. Alfa-aktinina-3 gjendet kryesisht në fijet e muskujve të shpejtë. Këto fibra janë përgjegjëse për tkurrjet e shpejta dhe të fuqishme të përdorura gjatë vrapimit të shpejtë, por zakonisht lodhen shpejt dhe janë të prirur për dëmtime. Fibrat e ngadalta të muskujve nga ana tjetër gjenerojnë më pak forcë por janë rezistente ndaj lodhjes. Këto janë kryesisht muskujt që do të përdorni gjatë ngjarjeve të durimit, si vrapimi maratonë.

Puna jonë e mëparshme ka treguar se variantet ACTN3 luajnë një rol të rëndësishëm në aftësinë e muskujve tanë për të gjeneruar forcë. Ne treguam se humbja e alfa-actinin-3 është e dëmshme për performancën e sprintit në atletët dhe popullatën e përgjithshme, por mund të përfitojë nga qëndrueshmëria e muskujve.

Kjo sepse humbja e alfa-aktininës-3 bën që muskujt të sillen më shumë si një fije muskulore më e ngadaltë. Kjo do të thotë që muskujt me mungesë të alfa-aktinin-3 janë më të dobët, por shërohen më shpejt nga lodhja. Por ndërsa kjo është e dëmshme për performancën e sprintit, mund të jetë e dobishme gjatë më shumë ngjarjeve të durimit. Ky përmirësim i aftësisë së muskujve të qëndrueshmërisë mund të ndikojë gjithashtu në reagimin tonë ndaj të ftohtit.

Ndërsa mungesa e alfa-aktinin-3 nuk shkakton sëmundje të muskujve, ajo ndikon në funksionimin e muskujve tanë. Studimi ynë tregon se ACTN3 është më shumë sesa thjesht “gjeni për shpejtësinë”, por që humbja e tij përmirëson aftësinë e muskujve tanë për të gjeneruar nxehtësi dhe zvogëlon nevojën për të dridhur kur ekspozohemi ndaj të ftohtit. Ky përmirësim i funksionit të muskujve do të kursente energjinë dhe në fund të fundit do të rriste mbijetesën në temperaturat e ftohta, gjë që ne mendojmë se është një arsye kryesore pse shohim një rritje të njerëzve me mungesë alfa-actinin-3 sot, pasi kjo do të kishte ndihmuar njerëzit modernë të tolerojnë më mirë klimat më të ftohta si ata migruan nga Afrika.

Qëllimi i hulumtimit tonë është të përmirësojmë kuptimin tonë se si gjenetika jonë ndikon në funksionimin e muskujve tanë. Kjo do të na lejojë të zhvillojmë trajtime më të mira për ata që vuajnë nga sëmundjet e muskujve, si distrofia muskulore e Duchenne, si dhe kushte më të zakonshme, të tilla si mbipesha dhe diabeti i tipit 2. Një kuptim më i mirë se si variantet në alfa-aktininë-3 ndikojnë në këto kushte do të na japin mënyra më të mira për të trajtuar dhe parandaluar këto gjendje në të ardhmen./AJHG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: