Vetëvendosja pritet të fitojë 45 %

PRISHTINË – Kosovarët kanë filluar të votojnë këtë të diel për zgjedhjet e reja parlamentare, ku pritet të fitojë një parti opozitare. Sondazhet e opinionit parashikojnë që partia Vetëvendosje do të fitojë nga 45% deri në 55% të votave midis shqiptarëve etnikë, të cilët përbëjnë 90% të 1.9 milion popullsisë. Ndërsa kjo do të ishte gati dyfishi i rezultatit të saj nga zgjedhjet e vitit 2019, VV  përsëri mund të ketë nevojë për një partner për të qeverisur.

Udhëheqësi i Vetëvendosjes, Albin Kurti, i cili ka shërbyer si kryeministër për disa muaj vitin e kaluar, ka fituar mbështetjen përmes premtimeve për të luftuar korrupsionin dhe qëndrimet e tij që të mos ketë kompromis në dialogun me Serbinë.

Nëse Vetëvendosje nuk siguron një shumicë prej 61 vendesh, mund t’i duhet të bashkojë forcat ose me Lidhjen Demokratike të Kosovës – LDK, e cila tani është në pushtet, ose me Partinë Demokratike të Kosovës – PDK nga opozita, ose me Aleancën për Ardhmërinë e Kosovës – AAK.

Me një të tretën e forcës së saj të punës të papunë dhe një prodhim të brendshëm bruto për banor prej 4 mijë e 300 dollarë, Kosova mbetet vendi më i varfër në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Pothuajse 2 mijë e 400 qendra votimi u hapën në ora 7 të mëngjesit dhe do të mbyllen në ora 19 pasdite. Deri në orën 16:00 k votuar 37.3 për qind e qytetarëve. Votimet janë cilësuar të qeta dhe pa probleme serioze deri tani. Rezultatet e para priten disa orë më vonë. (Reuter/RTK)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.