Virusi i ri mbërrin në Finlandë. Identifikohet në Helsinki i infektuari me omikron

Në Finlandë, një person është diagnostikuar me infeksionin e koronavirusit të shkaktuar nga varianti i virusit omicron, thotë Instituti Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL). Infeksioni u diagnostikua në testin e marrë më 30.11.

Qendra Spitalore Univeristare e Helsinkit – HUS raporton se personi i parë i infektuar është një banor i Helsinkit me simptoma të lehta. Ai ka marrë dy vaksina. Vetëm anëtarët e kësaj familjeje janë të ekspozuar. Familjarët janë testuar dhe priten rezultatet e tyre.

Gjashtë persona të tjerë kanë qenë gjithashtu në kontakt të ngushtë me personin e infektuar. Ata janë kontaktuar dhe udhëzuar sipas procedurave. Megjithatë, kontaktet me personin e infektuar kanë qenë të shkurtra dhe maskat janë përdorur në të gjitha situatat.

I infektuari ishte kthyer nga Suedia. Infeksione me koronavirusjanë raportuar edhe në të tjerë në të njëjtin grup. Ende nuk është konfirmuar se infeksionet e tyre janë shkaktuar nga varianti i ri.

Autoritetet lokale hartojnë personat e ekspozuar dhe kryejnë masa kontrolli në zonat e Distriktit Spitalor të Finlandës Jugperëndimore, Distriktit Spitalor të Helsinkit dhe Uusimaa-s dhe Rrethit Spitalor të Pohjois-Savo.

Ashtu si me variantet e tjera të koronavirusit, përhapja e variantit të ri mund të parandalohet, thekson THL.

Finlandezët duhet të kujdesen për bërjen e vaksinave në përputhje me rekomandimet, higjenën e mirë të duarve dhe maskave dhe intervalet e sigurisë.

Nëse keni simptoma, duhet të qëndroni në shtëpi dhe të shkoni për një test korona nëse është e nevojshme.

– Shfaqja e varianteve të virusit është shumë e zakonshme dhe është pjesë e qarkullimit normal të viruseve. Variantet mund të përhapen dhe të zhvendosin format e mëparshme të virusit ose të lihen pas nga variante të tjera, gjë që është parë disa herë gjatë pandemisë së koronës, siguron THL në deklaratën për shtyp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.