Varianti omicron. Qeveria finlandeze po përgatitet për skenarët më të këqinj

Mbledhja e qeverisë përfundoi para pak minutash dhe premtohen kufizime dhe masa shtesë për të frenuar përhapjen e koronavirusit. Në mungesë të prezencës fizike të kryeministres, ministrja e Familjes dhe Shërbimeve Bazike, Krista Kiuru iu adresua mediave të mbledhura në kryeministri.

Do të ketë kufizime për ngjarjet me rrezik të moderuar në zonat e përhapjes, tha ministrja e Familjes dhe Shërbimeve Bazike, Krista Kiuru. Megjithatë, këto mund të anashkalohen me një pasaportë koronavirusi. Sipas THL, ngjarjet me rrezik të moderuar përfshijnë panairet tregtare, koret e këngëtarëve me më shumë se dhjetë persona, sportet ekipore në ambiente të mbyllura dhe tubimet shpirtërore në ambiente të mbyllura. Deri më tani, kufizimet janë rekomanduar për ngjarje me rrezik të lartë, të tilla si koncerte masive në ambiente të mbyllura ose ngjarje të mëdha sportive.

Për më tepër, qeveria dëshiron të përshpejtojë administrimin e vaksinimit me dozën e  tretë dhe të rrisë efikasitetin e testimit dhe gjurmimit. Për më tepër, rekomandimi i gjerë i të punuarit nga shtëpia do të futet në zonat epidemike sa më shpejt të jetë e mundur, thotë Kiuru.

Ka 14 zona të përhapjes dhe përveç kësaj Rovaniemi është në proces të shndërrimit në një zonë të tillë, ndërsa të dhënat për rajonin autonom Åland janë duke u rafinuar, thotë Kiuru.

Negociatat e qeverisë ishin në një klimë të mirë bashkëpunimi dhe mund të gjendet vullneti dhe kapaciteti ekzekutiv për më tej, përshkroi Kiuru. Situata koronavirusit ka qenë e vështirë prej disa kohësh, tha ajo, dhe barra e shtrimit në spitale ka disa javë që po rritet. Mbulimi i vaksinës nuk është rritur siç pritej. Ajo që është shqetësuese për variantin e ri omicron është se ai mund të përhapet edhe më shpejt se virusi aktual delta, tha ajo. Nuk ka ende shumë informacione për omikron dhe qeveria nuk mund të presë për informacione të caktuara, por tashmë është e nevojshme të përgatitet për skenarët më të këqij, përshkroi Kiuru sfondin e vendimeve.

Para takimit, kryeministrja Sanna Marin tha se është me simptoma gripi dhe e zhvilloi takimin nga distanca përmes internetit. Ajo ende nuk kishte marrë përgjigje për testin e koronavirusit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: