Vaksinimi i fëmijëve 5-11 vjeç. THL sqaron popullatën për rekomandimin

Hanna Nohynek, kryemjeke e Institutit Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL), sqaron rekomandimin në lidhje me vaksinat e koronavirusit tek fëmijët.

Në dhjetor 2021, THL rekomandoi vaksinime për fëmijët me rrezik të shtuar të zhvillimit të një sëmundjeje të rëndë koronavirus për shkak të trajtimit për një sëmundje kronike ose një shkak tjetër.

Për më tepër, vaksinimet u rekomanduan për ata nga 5 deri në 11 vjeç që jetojnë në afërsi me një person me imunitet të komprometuar. Të tjerëve iu rekomandua që t’u ofrohet mundësia e vaksinimit.

– Në opinion ka pasur njëfarë paqartësie se çfarë do të thotë mundësi. Vaksinimet mund të mos rekomandohen fare për fëmijët e shëndetshëm, thotë Nohynek në një deklaratë.

– Ky është një keqkuptim. Vaksinimi miratohet edhe nga mjekësia për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç, por rekomandimi për vaksinimin tek fëmijët nuk është aq i fortë sa tek ata të moshës 12 vjeç e lart. Kjo për shkak se rreziku i sëmundjeve të rënda të koronavirusit është shumë i ulët tek njerëzit e moshës 5 deri në 11 vjeç, thotë Nohynek.

Sipas THL, efektet anësore të vaksinave të koronavirusit janë shumë të ngjashme tek fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç. Vaksinat u kanë shkaktuar fëmijëve dhimbje dhe ënjtje në vendin e injektimit, si ethe, lodhje dhe dhimbje muskulore, të gjitha këto janë kalimtare. Sipas THL, dëmtimi serioz është shumë i rrallë.

– Në fëmijët e vegjël, sëmundja e rëndë e koronavirusit dhe efektet e saj afatgjata janë të rralla në dritën e njohurive aktuale. Prandaj, mbrojtja e të moshuarve me burime të kufizuara vaksinimi si dhe grupeve të tjera me rrezik të lartë për sëmundjet e koronavirusit ka qenë një prioritet më i lartë, thotë Nohynek.

Bashkitë janë përgjegjëse për vaksinat kundër koronavirusit dhe vendosin se si vaksinohen fëmijët në praktikë. Vaksinimet mund të bëhen, për shembull, në qendrat shëndetësore të shkollave ose në pikat e imunizimit ku janë vaksinuar popullata të tjera.

– Pas festave të Krishtlindjeve dhe nisjes së shkollës, vaksinimet e fëmijëve po marrin hov. Rajonet tani kanë gjithashtu më shumë burime për vaksinimin e fëmijëve, pasi dozat e treta të vaksinës për të moshuarit dhe grupet e tjera në rrezik kanë përparuar mirë, thotë Mia Kontio, ekspertja kryesore e THL.

Gjithsej 360,000 doza të Biontech-Pfizer Cormornaty te fëmijët janë marrë gjatë periudhës dhjetor-janar. Më shumë vaksina do të jenë të disponueshme në fillim të marsit. Në Finlandë, intervali ndërmjet dozës së parë dhe të dytë të vaksinave mRNA është 6-12 javë dhe vaksina u jepet fëmijëve në të njëjtin interval dozë si për të rriturit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: