Vaksinimi: Të huajt – 52 përqind, finlandezët – 83 përqind

Shkalla e vaksinimit tek të huajt është rritur me 41 pikë përqindjeje që nga vera, thotë Mia Kontio, një eksperte kryesore në Institutin Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqenien.

Në korrik, 11 për qind e atyre mbi 12 vjeç që nuk flisnin finlandisht, suedisht ose sami kishin marrë dy vaksina. Në nëntor, mbulimi i vaksinave ishte 52 për qind.

Krahasuar me korrikun, “në pikë përqindje rritja është saktësisht e njëjtë në të gjitha grupet e ndryshme gjuhësore”, thotë Mia Kontio.

Mbulimi më i ulët i vaksinimit i folësve të huaj është raportuar në të kaluarën dhe THL vlerëson se ka pasur disa arsye shpjeguese.

Shqetësimet për sigurinë e vaksinës, vështirësitë në marrjen e informacionit të besueshëm, mosbesimi ndaj autoriteteve dhe vështirësitë në rezervimin e kohës së vaksinës mund të kenë kontribuar.

Sipas Mia Kontio, masat për rritjen e mbulimit me vaksina janë ende në vazhdim.

Janë kontaktuar përfaqësues të grupeve të ndryshme gjuhësore, janë vizituar komunitetet dhe janë bërë materiale në gjuhë të ndryshme. Kontio beson se mbulimi i vaksinave do të vazhdojë të rritet.

Mbulimi me vaksina i të gjithë popullatës 12 vjeç e lart është mbi 80 për qind në shumicën e rretheve spitalore finlandeze. Mbulimi i vaksinave është më i lartë në Karelian Jugore, ku është 85 për qind.

Sipas Mia Kontio, mbulimi i vaksinave është ende në rritje, megjithëse ngadalë.

– Po, vaksina e parë dhe e dytë po merren, ndonëse në një numër të vogël. Kjo do të thotë se disa që e kanë shtyrë vendimin e tyre tani po ndryshojnë pozicionin e tyre dhe po marrin vaksina, thotë Kontio.

Për shembull, ka ende fushata false që synojnë të rinjtë, dhe në disa zona ka ende autobusë vaksinash. Megjithatë, burimet në të gjitha komunat nuk janë të mjaftueshme për të tërhequr persona të pavaksinuar.

– Edhe fuqia punëtore duhet të ridrejtohet diku tjetër, duhet të bëjmë vaksinimet e treta dhe sezoni i vaksinave kundër gripit po vjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: