Vaksinimi i fëmijëve 5-11 vjeç! THL i përgjigjet të gjitha pyetjeve për dozën e 3-të

Instituti Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL) rekomandoi ofrimin e një doze të tretë të vaksinës koronare për këdo mbi 18 vjeç. Për më tepër, THL rekomandoi që në Finlandë të fillohet vaksinimi kundër koronavirusit i fëmijëve në rrezik nga mosha 5 deri në 11 vjeç . Deri më tani, nuk ka një vlerësim se sa fëmijë bëjnë pjesë në këtë grup.

IltaSsanomat i bëri Mia Kontios, ekspertes kryesore të THL, nëntë pyetje në lidhje me rekomandimet e reja të vaksinës.

1. Kur mund ta marr dozën e tretë të vaksinës?

Shpërndarja e dozës së tretë të vaksinës për të gjithë mbi 18 vjeç mund të nisë menjëherë, por në praktikë ritmi varet nga rrethi spitalor dhe komuna, thotë Kontio.

– Bashkitë me më shumë të moshuar që marrin edhe më shumë doza të treta sigurisht që do të jenë më të ngadalta për të vaksinuar grupmoshat më të reja.

Aktualisht, dozat e treta të vaksinës po jepen në Finlandë për ata mbi 60 vjeç. Deri më sot, rreth 300 mijë finlandezë e kanë marrë atë.

Doza e tretë mund të jepet 5 deri në 6 muaj pas dozës së dytë. Në të kaluarën, intervali i rekomanduar për individët me imunitet normal ka qenë gjashtë muaj.

Kontio nuk e konsideron të pamundur që intervali i rekomanduar i dozës të shkurtohet më tej në të ardhmen.

– Nuk ka ende hulumtime të mjaftueshme për të ditur se cili është intervali optimal. Megjithatë, një interval më i gjatë ka shumë të ngjarë të jetë një opsion më i mirë për mbrojtjen e vaksinës sesa një interval më i shkurtër.

2. A mjaftojnë vaksinat për të gjithë?

Sipas Kontio, mjaft vaksina kundër koronës kanë qenë dhe do të jenë të disponueshme në dërgesat e ardhshme për të marrë vaksina për të gjithë brenda afatit kohor të rekomanduar.

Përveç vaksinave të Pfizer Comirnaty, edhe Moderna Spikevax do të përdoret për dozën e tretë në të gjithë meshkujt, përveç atyre nën 30 vjeç që mund të jenë në rrezik më të lartë të miokarditit.

Në të kaluarën, THL ka udhëzuar përdorimin e të njëjtit produkt për dozat e treta, si edhe për dozën e dytë.

– Këto janë vaksina të ngjashme dhe nuk dëmtojnë marrjen e dozave të ndryshme të produktit. Kjo është diçka e mirë, konfirmon Kontio.

3. Sa mbron vaksina e tretë?

Nuk dihet ende se sa nga doza e tretë e vaksinës do të sigurojë mbrojtje shtesë kundër virusit. Megjithatë, sipas Kontio, është e qartë se dozat e treta mund të parandalojnë përhapjen e infeksioneve edhe në grupmoshat e reja.

– Megjithatë, është thelbësore që kushdo që nuk e ka bërë ende dozën e parë ose të dytë të vaksinës të aplikojë për vaksinën.

Vaksina e tretë nuk ofron mbrojtje të plotë kundër virusit. Sipas Kontio, rreth 20 për qind e atyre që marrin dy doza të vaksinës përhapin virusin.

Është ende e paqartë se sa efektivisht mbrojnë vaksinat aktuale kundër variantit të ri të koronavirusit, omikron. Prodhuesit e vaksinave kanë premtuar vaksina kundër modifikimit brenda 100 ditëve nëse ato aktuale nuk funksionojnë.

Sipas THL, më shumë informacion rreth variantit të ri të virusit do të jetë i disponueshëm më së voni javën e ardhshme. Kontio ende kërkon që vaksinat aktuale të merren siç rekomandohet.

4. A do të vaksinohen të rriturit tani çdo gjashtë muaj?

– Sigurisht që jo, të paktën nuk e besoj vetë, përgjigjet Kontio.

Kontio thekson se ndërsa virusi është ende në qarkullim, ne jemi vazhdimisht të ekspozuar ndaj tij kur takojmë njerëz të tjerë. Ekspozimet e zgjatura krijojnë një imunitet natyral.

– Ndoshta koronavirusi do të bëhet si gripi sezonal, që do të thotë se ata që janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të rënda do të vaksinohen më shpesh, për shembull çdo vit.

5. Kur fillojnë vaksinimet për fëmijët nën 11 vjeç?

Vaksinimi i fëmijëve të rrezikuar (pra, ata që kanë sëmundje të tjera të rënda) nga 5 deri në 11 vjeç mund të fillojë sapo vaksina  e fëmijëve të arrijë në Finlandë. Sipas informacioneve aktuale, vaksinat do të mbërrijnë në javën e 50-të, një javë para natës së Krishtlindjes.

Komunat janë gjithashtu përgjegjëse për organizimin e vaksinimeve për fëmijët.

– Vaksinimet e fëmijëve duhet të bëhen në mënyrë të tillë që të mos vonojnë vaksinimet e grupeve më të rrezikuara, siç janë të moshuarit, thotë Kontio.

Në konferencën e saj, THL sugjeroi gjithashtu vaksina për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç, të cilët kanë njerëz me imunitet të kompromentuar rëndë në familjet ose rrethin e tyre të ngushtë. Kjo kërkon një ndryshim të cilësimeve për të hyrë në fuqi. THL do t’i bëjë një propozim Ministrisë së Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë për vaksinimin e fëmijëve dhe do të vendoset përfundimisht nga qeveria.

Vaksinimi po përgatitet edhe për fëmijët e tjerë të kësaj grupmoshe. Sipas Kontios, çështja do të vlerësohet edhe më nga afër këtë vit dhe vaksinimi i të gjithë 5-11-vjeçarëve mund të fillojë në janar.

Vendimi do të varet kryesisht nga ritmi me të cilin vaksinohen fëmijët në vende të tjera dhe nga informacioni që ai ofron.

6. Çfarë vaksine marrin fëmijët?

Vaksina për fëmijët është Biontech-Pfizer’s Comirnaty, e cila përdoret tek fëmijët për përdorim të tyre në këtë grupmoshë. Ai përmban ARN, e cila është një e treta e substancës aktive tek të rriturit.

Është miratuar nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA).

7. Cilat janë efektet anësore të saj?

– Efektet anësore tek moshat 12 deri në 15 vjeç të vaksinuar kanë qenë shumë të ngjashme me ato të grupmoshave më të mëdha. Nuk ka asnjë arsye për të supozuar se ndonjë gjë e pazakontë do t’u ndodhte fëmijëve më të vegjël, thotë Kontio.

Megjithatë, sipas Kontios, përfitimet e vaksinimit të fëmijëve në krahasim me efektet anësore të mundshme duhet të peshohen me kujdes. Rreziku i zhvillimit të koronavirusit tek fëmijët e vegjël është shumë i ulët.

8. Ku e merr fëmija vaksinën?

Kontio beson se fillimisht vaksinat koronare do t’u shpërndahen fëmijëve në qendra shëndetësore të dedikuara. Nëse vaksinimi i fëmijëve zgjerohen, do të ketë një kalim te vaksinimi në kujdesin shëndetësor shkollor.

9. A kërkohet leja e prindërve?

Shumica e 5-11-vjeçarëve do t’u kërkohet të kenë një leje të nënshkruar nga prindërit për të marrë vaksinën, vlerëson Kontio. Megjithatë, nuk mund të konsiderohet një kërkesë absolute.

– Ndoshta do të vlerësohet sipas moshës dhe situatës së fëmijës. Për shembull, kur vaksinohet një fëmijë i njohur nga infermierja e shkollës, sigurisht që është më e lehtë të vlerësohet nëse fëmija është në gjendje të vendosë vetë. Por në parim, sigurisht që kërkohet leja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: