fbpx

Udhëton pa vizë në 189 shtete. Pasaporta finlandeze, e treta në botë

Krahasimi i fundit i pasaportave tregon se një pasaportë finlandeze është ende një kastë e lartë. Pasaporta finlandeze është e treta në renditjen botërore, dhe finlandezët mund të hyjë në 189 vende pa aplikuar për vizë paraprakisht. Në vitin 2014, pasaporta finlandeze ishte e para në listë, por renditja është përmirësuar që nga viti i kaluar, kur Finlanda ishte e katërta në listë.

Pasaportat japoneze dhe të Singaporit ishin të parat që u shfaqën në krahasimin e fundit të pasaportave.

Pasaporta suedeze renditet e pesta në listë dhe siguron hyrje pa viza në 187 vende. Sipas Indeksit të Pasaportave Henley, Mongolia dhe Pakistani kërkojnë nga suedezët që të aplikojnë për vizë paraprakisht, ndërsa finlandezët mund të udhëtojnë lirisht.

Sipas studimit, finlandezët duhet të marrin një vizë paraprakisht për të udhëtuar në 37 vende, përfshi edhe Rusinë fqinje. Në disa raste, Rusia mund të vizitohet me një vizë elektronike falas për të cilën mund të aplikohet në mënyrë elektronike, por në indeksin standard, e-vizat konsiderohen gjithashtu si vizë, dhe me pandeminë e koronavirusit, Rusia ka ndryshuar e- praktikat e vizave. Lundrimi për në Rusi është gjithashtu i mundur pa vizë.

Shumica e vendeve që kërkojnë viza për finlandezët janë të vendosura në Afrikë. Shumë vende aziatike, përfshirë Kinën dhe Indinë, gjithashtu kërkojnë viza.

Krahasimi i pasaportave nuk merr parasysh kufizimet e përkohshme të hyrjes të shkaktuara nga pandemia e koronavirusit.

Mbi të gjitha, pasaportat e vendeve të BE-së kanë qasje në shumë vende pa vizë. Nga pasaportat evropiane, Gjermania ofron udhëtime në shumicën e vendeve pa vizë. Ndryshe nga pasaporta finlandeze, një pasaportë gjermane gjithashtu lejon të hysh në Mianmar pa vizë.

Globalisht, më e vështirë është për afganët, pasi pasaporta e vendit lejon qasje në vetëm 26 vende pa aplikuar për vizë. Gjithashtu në vendin e fundit janë Siria, Iraku, Pakistani, Jemeni, Somalia, Territoret Palestineze, Nepali dhe Koreja e Veriut.

CNN, e cila raportoi për krahasimin e pasaportave, thotë se përveç kufizimeve të vizave, kufizimet e hyrjes të shkaktuara nga pandemia koronavirusit po prekin shtetet jugore në zhvillim. Christian H. Kaelin, i cili zhvilloi krahasimin e pasaportave të Henley, thotë se do të ishte e rëndësishme që vendet e zhvilluara të lehtësojnë kufizimet në mënyrë që të nxisin rritjen ekonomike globale post-pandemike.

Pasaportat janë krahasuar nga Henley & Partners me qendër në Londër, e cila ka përditësuar Indeksin e Pasaportave Henley për krahasimin e pasaportave që nga viti 2006. Ajo merr të dhëna nga Shoqata Ndërkombëtare e Aviacionit (IATA).

Henley & Partners krahason pasaportat nga 199 vende dhe 227 vende ose territore. Për shembull, Tajvani, i cili i përket Kinës, shënohet si destinacion, edhe pse nuk është një shtet i pavarur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: