THL: Vaksinimi i fëmijëve 5-11 vjeç pritet të fillojë këtë javë

Ndërsa dërgesat e para të vaksinave të Comirnaty Covid mbërrijnë në Finlandë, vaksinimi i fëmijëve 5-11 vjeç që i përkasin grupeve të rrezikut pritet të fillojë këtë javë, sipas Institutit për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL).

Kryespecialistja në THL, Mia Kontio, tha se 162 mijë doza vaksinash Covid për fëmijët do të mbërrijnë në Finlandë këtë javë, ndërsa dërgesa e radhës prej 78 mijë pritet të mbërrijë gjatë javës së parë të vitit të ardhshëm. Kontio tha se vendimet për dërgesat shtesë nuk janë marrë ende.

Agjencia nuk ka rekomanduar zyrtarisht vaksinimet për ata të grupmoshës 5-11 vjeç ,që nuk i përkasin një grupi rreziku, pasi planet për vaksinimet e tyre do të publikohen në janar.

Megjithatë, THL ka rekomanduar vaksinime për 5-11 vjeçarët që jetojnë me individë me imunitet të dobët, por një shtrirje më e gjerë e vaksinimeve për fëmijët që nuk i përkasin grupeve të rrezikut nuk mund të fillojë, derisa legjislacioni për vaksinat vullnetare Covid të amendohet.

Autoritetet shëndetësore janë në pritje të informacioneve të mëtejshme në lidhje me sigurinë e vaksinave kundër Covid për fëmijët e grupmoshës, veçanërisht për efektet anësore të mundshme të rralla.

Sipas mjekes kryesore të THL-së, Hanna Nohynek, dozat e vaksinave do t’u shpërndahen komunave kur të mbërrijnë në Finlandë, me vendimet për administrimin e dozave që do të merren në nivel lokal.

Pfizer-BioNTech

Të rinjtë do të marrin vaksinën e Pfizer-BioNTech Comirnaty, sipas Kontio.

“Vaksinimet për fëmijët duhet të shpërndahen në një mënyrë që të mos vonojë vaksinimet e grupeve më të rrezikuara, siç janë të moshuarit, vuri në dukje Kontio në një deklaratë të agjencisë në fillim të këtij muaji.

THL ka vlerësuar afërsisht se nëse fëmijët e moshës 5-11 vjeç nuk vaksinohen, 20-40 për qind e të gjithë grupmoshës do të infektohen me koronavirus deri në fund të marsit të vitit të ardhshëm, në varësi të ashpërsisë së epidemisë. si dhe masën e masave të kontrollit.

Deri në nëntor të këtij viti, rreth pesë për qind e 5-11 vjeçarëve në Finlandë kishin pasur një infeksion koronavirus, nga ata 33 fëmijë kishin nevojë për trajtim spitalor, me qëndrime që zgjasin një ose dy ditë, sipas THL.

SHBA dhe Izraeli ishin vendet e para që shpërndanë vaksinat kundër Covid-it për 5-11 vjeç. Ndërkohë, në BE, Austria ka filluar tashmë vaksinimin e fëmijëve të grupmoshës, ndërsa Republika Çeke, Polonia, Hungaria dhe Danimarka kanë vendosur ta bëjnë këtë.

Bazuar në të dhënat nga vendet e tjera, fëmijët përjetojnë efekte anësore të ngjashme nga vaksina si ata mbi 12 vjeç. Shumica e efekteve anësore janë të lehta dhe të përkohshme, duke përfshirë skuqje dhe ënjtje në vendin e vaksinimit, dhimbje koke, lodhje, dhimbje muskulore dhe ethe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.