fbpx

THL: Deri në fund të qershorit mbërrijnë 1 milion vaksina

Gjatë dy javëve të ardhshme në Finlandë do të mbërrijnë një numër rekord vaksinash. Rreth 400 mijë doza në javë, osë një total prej rreth 800,000 dozash, sipas Departamentit të Shëndetit dhe Mirëqenies, THL.

Përfshirë vaksinat që mbërritën javën e kaluar, të cilat praktikisht nuk janë dhënë ende, dozat e vaksinave që mbërritën në qershor do të injektojnë rreth një milion doza të vaksinës koronare, thotë Mia Kontio, ekspertja kryesore e THL.

Nëse gatishmëria e popullatës për të marrë vaksinën rritet në 90 përqind, disa nga më të rinjtë mund të duhet të presin për vaksinimin e tyre në gusht.

– Ne do të arrijmë që rreth 80 përqind e 16-30 vjeçarëve të marrin një dozë të vetme vaksine me furnizimet që mbërrijnë deri në fund të qershorit, ndërsa disa prej tyre do të vaksinohen në korrik, thotë Kontio.

Mia Kontio thotë se gatishmëria për të vaksinuar në grupe të ndryshme moshe është rritur në nivele të mira. Për shembull, më shumë se 90 përqind e njerëzve mbi moshën 70 vjeç janë vaksinuar, ashtu si ata mbi moshën 60 vjeç. Edhe më shumë se 80 përqind e njerëzve mbi moshën 50 vjeç kanë marrë vaksinën.

– Mbulimi i vaksinimit për personat mbi 40 vjeç ka filluar të arrijë 70 për qind. Ky është një numër vërtet i mirë, sepse të rinjtë nuk janë vaksinuar në disa vende. Edhe 40 % e njerëzve në të tridhjetat e tyre tashmë janë vaksinuar./THL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: