SUPO: Rreziku i spiunazhit kinez është rritur në Finlandë

Shërbimi i Fshehtë Finlandez (Supo), deklaroi sot se niveli i rrezikut i spiunazhit kinez është rritur në Finlandë. Aktualisht, Ministria e Arsimit dhe Kulturës po finalizon aktualisht një kod sjelljeje për universitetin dhe komunitetin e shkencës, i cili “synon të rrisë ndërgjegjësimin për sfidat e mundshme të bashkëpunimit me Kinën”.

Sipas Supo, bashkëpunimi me Kinën përfshin, ndër të tjera, një rrezik spiunazhi.

– Shtetet autoritare po përgatiten gjithnjë e më shumë të përdorin një gamë të gjerë mjetesh për të arritur qëllimet e tyre. Lufta për teknologjinë theksohet veçanërisht në ndjekjen e interesave strategjike kombëtare, thotë eksperti i komunikimit Aishi Zidan Supo për Yle.

Për shembull, në programet bachelor në kampusin Lahti të Universitetit LUT, shumica e studentëve dhe rreth gjysma e mësuesve vijnë nga Kina, thotë Yle.

SUPO ka emëruar më parë Rusinë dhe Kinën si shtetet më të rëndësishme me shërbimet inteligjente që veprojnë kundër Finlandës dhe interesave të vendit.

Në fund të shtatorit, Supo publikoi rishikimin e saj të sigurisë kombëtare, në njoftimin e të cilit drejtori i Supo-s, Antti Pelttari dhe studiuesi specialist Veli-Pekka Kivimäki vlerësuan kërcënimet ndaj Finlandës.

– Finlanda po përballet me inteligjencë të gjerë të paligjshme, tha Pelttari gjatë publikimit.

Sipas Pelttar, Finlanda është me interes të veçantë për Kinën dhe Rusinë. Përpjekja e shteteve për të ndikuar shtrihet edhe në vendimmarrjen politike.

Sipas Pelttar, shtetet autoritare përdorin gjithashtu kanalet e mediave sociale si mjete të tyre të ndikimit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: