Sportistët kundër qeverisë: Lejohet të pish birrë në lokal, por jo të stërvitesh në palestër

Jan Vapaavuori, kryetar i Komitetit Olimpik të Finlandës, kritikon kufizimet e koronavirusit për objektet sportive.

Vapaavuori tha në Twitter të mërkurën në mëngjes se mbyllja kategorike është jashtë proporcionit me masat e tjera kufizuese.

Vapaavuori, që u pyet nga HS pasdite, thotë se i referohej veçanërisht marrëdhënies midis kufizimeve të restoranteve dhe kufizimeve në mjediset sportive.

“Vura re një diskutim në forum se cila është më e vështirë për momentin: pirja e birrës në bare apo të shkosh të ushtrohesh në sport gjatë ditës. Proporcionaliteti i kufizimeve nuk është në përputhje me ndjenjën e drejtësisë që kanë njerëzit”, thotë Vapaavuori.

Në Helsinki, objektet e mbyllura sportive janë aktualisht të hapura për fëmijët dhe të rinjtë që kanë lindur pas vitit 2004, si dhe për sportet profesionale dhe për rehabilitimin mjekësor.

Vapaavuori, i cili ka shërbyer pak vite më parë edhe si kryebashkiak i kryeqytetit, tregon se për shkak të variantit omikron të koronavirusit, nevojiten edhe më masa të rrepta kufizuese për të ruajtur kapacitetin mbajtës të kujdesit shëndetësor. Por duhen kufizime “më të mira” dhe më shumë shqyrtim rast pas rasti.

“Kjo e prerë me shpatë” është e vështirë për t’u kuptuar. Nuk është as proporcionale dhe as kuptimplotë”, thotë Vapaavuori.

Vapaavuori kujton se stërvitja dhe aktivitetet sportive kanë edhe përfitime shëndetësore. “Nuk duhet të ketë kufizime që tejkalojnë përfitimet.”

Ditën e sotme, kundër kufizimeve mbajtën qëndrim edhe klubet e Ligës së Hokejt në Akull, duke kërkuar që të ruhen kushtet e funksionimit në fushën e eventeve.

Një letër e hapur e nënshkruar nga të gjithë CEO-t e Lidhjes, si dhe Kryetari i Lidhjes Heikki Hiltunen dhe CEO Riku Kallioniemi, thotë se në disa zona është ende e paqartë se çfarë lloj kufizimesh për të bërë biznes do të zbatohen nga 30 dhjetori.

Tre klube të Ligës kanë thënë të mërkurën se do të luajnë pa tifozë ndeshjet e të enjtes, sepse qeveria nxori një dekret që pasaporta e koronavirusit nuk mund të përdoret më si një alternativë ndaj kufizimeve nëse ato janë vendosur në zonën ku luhet ndeshja.

“Situata është krejtësisht e paarsyeshme dhe kufizimet e vendosura sëfundmi nuk janë as të nevojshme dhe as proporcionale me të gjithë.” thuhet në letër të hapur.

Në letër kritikohet edhe konfuzioni i vendimmarrjes.

“Megjithatë, tani për shkak të vendimeve konfuze të qeverisë dhe autoriteteve, po vijmë në një situatë ku të gjitha ngjarjet publike, pavarësisht masave të sigurisë dhe madhësisë së arenës, janë të ndaluara.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.