Sot vendoset për kufizimet e hyrjes në kufinj. Mbrojtja e Finlandës nga varianti i ri i Koronavirusit

Qeveria planifikon të vendosë sot për kufizimet e reja të hyrjes për udhëtarët nga Afrikën Jugore. Kufizimet përpiqen të parandalojnë përhapjen e një varianti të ri të koronavirusit, omicron, në Finlandë.

Ministrja e Brendshme Krista Mikkonen tha të shtunën se qeveria është planifikuar të vendosë për kufizimet e hyrjes të dielën pasdite.

Një variant i ri omikron i koronavirusit është përhapur me shpejtësi në Afrikën Jugore. Transformimi është një shqetësim i madh në botë, pasi ka frikë se do të përhapet në mënyrë efektive dhe ndoshta do të jetë në gjendje të anashkalojë mbrojtjen imune të ofruar nga sëmundja e mëparshme dhe vaksinat.

Në Evropë, raste të infeksionit janë gjetur në Belgjikë, Mbretërinë e Bashkuar, Gjermani, Itali, Republikën Çeke dhe ndoshta Danimarkë.

Deri tani, nuk është gjetur asnjë konvertim omikron në Finlandë. Megjithatë, Asko Järvinen, kryemjeku i sëmundjeve infektive në Distriktin Spitalor të Helsinkit dhe Uusimaa (Hus), beson se varianti i ri me siguri do të vijë edhe në Finlandë. Ai tha në Yle’s Ykkösaam të shtunën se, në skenarin më të keq, omicro mund të jetë virusi kryesor në Finlandë që në Krishtlindje.

Komisioni Evropian u ka rekomanduar vendeve të BE-së të ndalojnë trafikun ajror nga rajoni i Afrikës Jugore. Të paktën Britania, Gjermania, Franca, Italia, Republika Çeke dhe Holanda kanë thënë se po kufizojnë udhëtimet nga vendet e Afrikës Jugore.

Nuk do të ketë fluturime direkte për në Finlandë nga Afrika Jugore. Ata që vijnë nga zona mbërrijnë në Helsinki-Vantaa nëpërmjet aeroporteve të Mynihut dhe Frankfurtit.

NË FINLANDË, Instituti Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL) bëri thirrje të premten që të shmangen të gjitha udhëtimet në vendet e Afrikës Jugore.

Të shtunën, me urdhër të Agjencisë Rajonale të Administratës Shtetërore, masat e sigurisë shëndetësore janë forcuar në aeroportin Helsinki-Vantaa dhe pika të tjera kufitare.

Të gjithë pasagjerët që mbërrijnë në Finlandë nga Afrika Jugore duhet të marrin pjesë në një ekzaminim mjekësor të detyrueshëm, i cili përfshin testimin e koronavirusit. Urdhri vlen për të gjithë pasagjerët mbi 6 vjeç që mbërrijnë në zonë, pavarësisht nëse pasagjeri ka ndonjë simptomë apo është vaksinuar.

Urdhri vlen për pasagjerët që kanë banuar në dy javët e fundit në vendet ku është zbuluar varianti i virusit. Këto vende janë Afrika e Jugut, Namibia, Botsvana, Zimbabve, Lesoto, Eswatini (Swaziland), Mozambiku dhe Malavi.

THL rekomandon gjithashtu që ata që kanë ardhur tashmë në Finlandë nga Afrika Jugore në dy javët e fundit të aplikojnë për një test korona dhe këshillohen të shmangin kontaktet sociale deri në rezultatin negativ të testit. Rrethi i tyre i ngushtë këshillohet të shkojë për test edhe në simptoma të lehta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.