Shkencëtarët zbulojnë problemin me vaksinën AstraZeneca

Dy ekipe studiuesish gjetën një lidhje midis vaksinës AstraZeneca dhe trombozës venoze cerebrale – “Vetëm pak njerëzve iu ndodh ky ndërlikim”. Të dy grupet e studiuesve arritën në të njëjtin përfundim dhe mund të përdoren për të identifikuar dhe trajtuar ata që rrezikojnë nga tromboza venoze cerebrale.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) përshkroi të enjten se vaksina e koronavirusit të AstraZeneca është një vaksinë efektive dhe e sigurt. Nuk ka rrezik të përgjithshëm të zhvillimit të një mpiksje gjaku në vaksinë.

Të Premten, Finlanda pezulloi përdorimin e vaksinës koronare të AstraZeneca për një javë. Instituti Kombëtar i Shëndetit dhe Mirëqenies, THL, mori vendimin e tij pasi Fimea identifikoi dy raste në të cilat pacientët kishin pasur një trombozë venoze cerebrale pas vaksinimit.

Wall Street Journal raporton se studiuesit evropianë kanë gjetur një arsye pse vaksina e AstraZeneca mund të shkaktojë tek disa njerëz pasi është vaksinuar një trombozë venoze cerebrale. Revista thotë se në të njëjtën kohë, janë gjetur edhe mënyra për të trajtuar këto raste.

Vaksina shkakton një reagim autoimun
Sipas revistës, të dy grupet kërkimore në mënyrë të pavarur, domethënë, në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri, bënë të njëjtin vëzhgim se vaksina mund të shkaktojë një reagim autoimun që shkakton mpiksjen e gjakut në tru. Një grup kërkimor bëri një vëzhgim në Norvegji dhe një tjetër në Gjermani.

Një reagim autoimun do të thotë që sistemi imunitar i trupit të njeriut sulmon qelizat e vetë trupit.

Në Norvegji, Pål André Holme i Spitalit Universitar Oslo thotë, sipas revistës, grupi i tij përcaktoi një antitrup të krijuar nga vaksina që shkaktoi efektin anësor.

Në Gjermani, një ekip kërkimor i udhëhequr nga Profesor Andreas Greinacher i Universitetit të Greifswald arriti në të njëjtin përfundim.

Tromboza venoze e shkaktuar nga vaksina antiCovid 19 AstraZeneca u studiua gjithashtu në Austri, Irlandë dhe Mbretërinë e Bashkuar. Sipas një grupi studiuesish gjermanë, tani është e mundur të identifikohen pacientët që mund të jenë në rrezik të një tromboze të venës cerebrale pas vaksinimit. Përafërsisht katër ditë pas vaksinimit, këta pacientë përjetuan simptoma të ngjashme, domethënë dhimbje koke, marrje mendsh dhe ulje të shikimit.

– Tani antitrupat e shkaktuar nga simptomat e tyre mund të identifikohen nga testet e gjakut. Kjo do të thotë që nuk duhet të ketë më frikë nga vaksina AstraZeneca, i tha Greinacher gazetës.

– Vetëm shumë pak njerëz e përjetojnë këtë ndërlikim, por nëse kjo ndodh, ne tani mund t’i trajtojmë këta pacientë, tha ai.

Pasi të diagnostikohen, pacientët trajtohen me antikoagulantë dhe imunoglobulinë.

Dr Robert Klamroth, një ekspert gjerman në sëmundjet e gjakut, thotë se rezultati i punës së këtyre dy ekipeve të studiuesve është se vaksina AstraZeneca mund të shkaktojë një reagim të rrallë autoimun që prodhon antitrupa në disa njerëz.

Për marrësit e vaksinës AstraZeneca këshillohet që të monitorojnë simptoma të rënda anormale, që mund të mos fillojnë deri tre ditë pas vaksinimit.

Trajtimi duhet të kërkohet menjëherë nëse përjetoni dhimbje koke të forta, dukshëm të përkeqësuara ose mavijosje shumë të forta të lëkurës ose mukozave.

Leave a Reply

Your email address will not be published.