Shkencëtarët finlandezë shpikin testin e shpejtë: Vetëm 10 minuta

Studiuesit në Universitetin e Helsinkit kanë zhvilluar një test të ri të shpejtë që ata kanë aplikuar për të diagnostikuar infeksionin e koronavirusit.

Me një lloj të ri të testit të antigjenit, infeksioni i koronavirusit mund të zbulohet në më pak se dhjetë minuta. Në një studim të fundit, një test i ri i shpejtë identifikoi infeksionin e koronavirusit pothuajse njësoj si dhe testet e ndjeshme PCR të përdorura deri tani.

Mund të ketë nevojë për një testim të shpejtë, për shembull në aeroporte dhe porte, në mënyrë që turistët të testohen shpejt dhe me besueshmëri. Sipas studiuesve, metoda e zhvilluar tani mund të jetë e dobishme edhe në institucionet arsimore.

Prova e shpejtë bazohet në fenomenin në të cilin energjia transferohet midis dy molekulave fotosensitive nëse ato janë mjaft afër njëra-tjetrës. Një teknologji e tillë TR-FRET është përdorur gjithashtu në të kaluarën për testimin e shpejtë të antitrupave. Rezultati është marrë në rreth dhjetë minuta.

Një pajisje mund të provojë 500 mostra në orë

Sipas studiuesve, do të ishte e mundur të bëheshin deri në 500 mostra në orë me një pajisje prove.

Sipas Jussi Hepojoki, një kërkues akademik në Universitetin e Helsinkit, përparësia e llojit të ri të testit është gjithashtu se metoda është e sigurt për atë që është duke kryer testimin e qytetarëve. Virusi praktikisht inaktivohet shpejt pas përzierjes me lëngun e provës.

Metoda është gjithashtu e përshtatshme për diagnostikimin e shpejtë të infeksioneve të tjera të frymëmarrjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.