Shkencëtarët finlandezë: Pfizer është vaksina e duhur

Vaksina Pfizer siguron mbrojtje të mirë kundër variantit të Afrikës së Jugut, thotë një studim i ri finlandez i sapo publikuar, por ende përfundimtar.

Sidoqoftë, efikasiteti i vaksinës kundër variantit të Afrikës së Jugut është dukshëm më i dobët sesa efikasiteti kundër koronavirusit origjinal ose variantit britanik të virusit.

Vaksina gjeneron antitrupa që bllokojnë llojin e virusit dhe variantet e virusit.

– Sidoqoftë, 92 përqind e të vaksinuarëve pas dy dozave të vaksinës kanë antitrupa neutralizues, të cilat ka të ngjarë të sigurojnë të paktën një mbrojtje edhe ndaj variantit të Afrikës së Jugut, thotë profesori i virologjisë në Universitetin e Turkut, Ilkka Julkunen, thotë gazeta Helsingin Sanomat.

Grupi i Julkusen ka kryer hulumtimin së bashku me studiues nga Universiteti i Helsinkit. Studimi ndoqi 180 punonjës të kujdesit shëndetësor që kishin marrë një vaksinë koronare. Rezultati i hulumtimit nuk është shqyrtuar ende nga kolegët. Rezultati është botuar si një studim jo përfundimtar, pasi duhet të marrë vërejtjet dhe vlerësimet e shkencëtarëve të tjerë.

Në HS, Julkunen vlerëson se imuniteti ndaj variantit të Afrikës së Jugut, gjithashtu ka të njëjtin efekt edhe në variantin Brazilian.

Llojet e ndryshuara të koronavirusit të Afrikës së Jugut dhe Brazilit kanë shkaktuar shqetësime në botë.

Universiteti i Afrikës së Jugut, Witwatersrans, studioi efektivitetin e vaksinës AstraZeneca. Vaksina u zbulua të jetë vetëm 10% efektive kundër variantit të Afrikës së Jugut. Pas botimit të studimit, Afrika e Jugut ndërpreu AstraZeneca./IS

Leave a Reply

Your email address will not be published.