SHBA: Maskat e pëlhurës janë thjesht për zbukurim. Filtrojnë vetëm 25 përqind të ajrit

Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) e Shteteve të Bashkuara të Amerikës kanë përditësuar rekomandimet e tyre për maskat e fytyrës.

Njerëzit janë të udhëzuar të mbajnë maskat më mbrojtëse që përshtaten mirë në fytyrë dhe mund të vishen rregullisht. Sipas CDC, mbrojtja tashmë efektive ofrohet nga mbrojtësit e tipit N95.

Shumë ekspertë kanë kërkuar që rekomandimet të përditësohen prej muajsh. Disponueshmëria e maskave më të mira mbrojtëse për fytyrën është përmirësuar ndjeshëm që nga fillimi i pandemisë, kështu që rezervimi i tyre vetëm për profesionistët e kujdesit shëndetësor nuk është konsideruar i justifikuar.

Profesorja e Shkencave Shëndetësore, Doktoresha Leana Wen kërkon përdorimin e maskave mbrojtëse të sigurta, veçanërisht në zonat e mbipopulluara.

– Maskat prej pëlhure mund të konsiderohen kryesisht si dekorime për fytyrën. Ata nuk kanë më rëndësi me virusin omicron, thotë Wen për CNN.

Studimet tregojnë se koronavirusi përhapet kryesisht nga ajri.

Efekti mbrojtës i maskës së pëlhurës kundër grimcave të virusit të ajrit është ndoshta vetëm rreth 25 përqind. Fuqia e filtrit të maskës N95 është të paktën 95 përqind. Në Evropë, etiketimi i përgjithshëm i FFP2 do të thotë që të paktën 94% e grimcave filtrohen nga këto lloj maskash.

Leave a Reply

Your email address will not be published.