Sanna Marin, kryeministrja finlandeze më e paguar e të gjitha kohërave

Administrata Kombëtare e Taksave publikoi sot edhe të ardhurat e kryeministres socialdemokrate Sanna Marin gjatë vitit 2020. Nga të dhënat rezulton se ajo është kryeministrja më e paguar e të gjitha kohërave. Ajo fitoi të ardhura rekord prej 205,689 euro vitin e kaluar. E gjithë shuma është e ardhur nga paga si kryeministre dhe shpërblimi si deputete e parlamentit. Marin nuk ka të ardhura nga kapitalet apo pasuri të tjera.

Për shembull, të ardhurat e tatueshme (mesatare) të Juha Sipilä, kryeministër në vitet 2014-2018 ishin afërsisht 160 mijë euro.

Marin fitoi 28 për qind më shumë në vitin e saj të parë të plotë si kryeministre, sesa Sipilä në vitin e tij të fundit të plotë si kryeministër.

Në vitin 2018, Sipilä kishte edhe të ardhura kapitale, të cilat i rritën të ardhurat e tij totale në 280,000 euro.

Ja se si krijohen të ardhurat e kryeministres Marin

Shpërblimi i Ministrave përcaktohet në Aktin për Shpërblimin e të Zgjedhurve.

Shpërblimi i ministrit korrespondon me shpërblimin e nënkryetarit të Kuvendit, i cili është 10,441 euro në muaj. Shpërblimi i Kryeministrit korrespondon me shpërblimin e Kryetarit të Kuvendit, 13 390 euro në muaj.

Krahas tarifës së ministrit, ministrat që janë deputetë paguhen edhe me gjysmën e tarifës së deputetit dhe gjysmën e pagës pa taksa.

Kompensimi i kombinuar i kryeministres Marini arrin në 16,862,50 euro në muaj.

Paga i është rritur 85 mijë Euro nga viti në vit

Marin ka fituar më shumë se kryeministrat e mëparshëm, pasi pagat janë rritur.

Në vitin 2019, Komisioni për Shpërblimet e Kuvendit rriti rrogën e Kryetarit të Kuvendit, fillimisht nga 11.792 euro në 12.173 euro dhe më pas nga 12.173 në 13.390 euro.

Shpërblimi i Kryeministrit u rrit nga 12,173 euro në 13,390 euro nga paraardhësi i Marin, Antti Rinte (sd). Rritja ishte 10 për qind.

Në të njëjtën kohë, edhe paga e ministrit është rritur nga 10,147 euro në 10,441 euro. Rritja ishte tre për qind.

Posti i kryeministrit rriti ndjeshëm nivelin e të ardhurave të Marin. Në vitin 2019, të ardhurat e fituara të Marin ishin 120,923 euro, ndërsa në 2020 ka një rritje prej rreth 85,000 euro.

Marin mori postin e kryeministrit në dhjetor 2019. Para kësaj, ajo shërbeu si Ministre e Transportit dhe Komunikacionit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: