Rusia i dha NATO-s dy anëtarë të rinj. Finlanda udhëheq Suedinë drejt anëtarësimit

Harta eevropiane e NATO-s

Harta eevropiane e NATO-s

Mediat e huaja kanë shkruar shumë të mërkurën rreth anëtarësimit të mundshëm të Finlandës dhe Suedisë në NATO, kur qeveria finlandeze publikoi raportin e saj të politikës së sigurisë dhe kryeministrja Sanna Marin vizitoi Suedinë.

Nic Robertson, një korrespondent i specializuar në Diplomacinë e CNN, thotë se nëse Finlanda dhe Suedia do të anëtarësoheshin në NATO, do të ishte pikërisht e kundërta e asaj që Presidenti rus Vladimir Putin do të dëshironte të shihte si rezultat i luftës në Ukrainë. Robertson vuri në dukje se nëse Finlanda bashkohet me NATO-n, kufiri i Aleancës ushtarake me Rusinë do të ishte pothuajse dyfishi, duke marrë parasysh kufirin tokësor prej 1340 kilometrash midis Finlandës dhe Rusisë. Robertson vlerëson se anëtarësimi i Finlandës dhe Suedisë do të trajtohej shpejt.

New York Times shkruan gjithashtu se synimet e Putinit për të destabilizuar Perëndimin dhe NATO-n kanë bërë të kundërtën. “Në vend që ta dobësonin Aleancën Transatlantike, ata e forcuan atë. Në vend që të përçajnë NATO-n dhe të bllokojnë rritjen e saj, ata e bashkuan atë. (—) Nëse sulmi i Rusisë ndaj Ukrainëspati ndonjë sukses, qëndron në atë që i shtyu vendet e mëparshme të paangazhuara në krahët e NATO-s”, shkruan gazeta.

BBC raporton se lufta në Ukrainë ka ndryshuar situatën e përgjithshme të sigurisë në Finlandë dhe Suedi. Në të njëjtën kohë, mbështetja e NATO-s për njerëzit e vendeve është rritur. “NATO-s i është dhënë një qëllim i ri dhe tani, ndoshta, edhe dy shtete të reja anëtare”, shkruan BBC.

Disa media shkruan gjithashtu se anëtarësimi i mundshëm i Finlandës dhe Suedisë në NATO do të ishte një mantel i kuq për Putinin dhe se vendet do të kishin nevojë për garanci sigurie për kohëzgjatjen e aplikimit të tyre.

Newsweek shkruan se aplikimi i Finlandës në NATO mund të zemërojë Putinin. Anëtarësimi i mundshëm i Finlandës në NATO do t’i jepte fund periudhës së pas Luftës së Dytë Botërore, kur Rusia e ka parë Finlandën si një tampon neutral midis saj dhe Perëndimit.

Washington Post shkruan se ndërsa Helsinki dhe Stokholm peshojnë anëtarësimin, pyetja kryesore është se si të mbrohen vendet nga agresioni i mundshëm rus gjatë procesit të anëtarësimit.

Gazeta suedeze Expressen shkruan se marrëdhëniet e pushtetit mes vendeve fqinje janë lëkundur. Finlanda u sundua nga Stokholmi për qindra vjet, por këtë pranverë Suedia do të sundohet nga Helsinki. “Kur kryeministrja finlandeze Sanna Marin erdhi për të takuar kolegen e saj suedeze të mërkurën, mesazhi në gjuhën diplomatike ishte i qartë: Tani do të shkojmë në NATO, së bashku”, shkruan gazeta suedeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.