fbpx

Qeveria votëbesohet në parlament

Qeveria e Kryeministres Sanna Marin (SDP) mori votëbesimin e parlamentit të mërkurën rreth paketës së ndihmës europiane për koronavirusin. Qeveria fitoi votimin me 99 vota pro dhe 78, me 22 deputetë të munguar.

Demokristianët, Lëvizja Nyt i dhe Partia Finns, të cilët paraqitën mocionin, thanë se nuk ka qenë në interesin më të mirë të Finlandës për të marrë pjesë në planin e rimëkëmbjes së Covid të BE-së prej 750 miliardë eurosh. Partitë e opozitës sugjeruan gjithashtu që paketa nuk do të jetë një marrëveshje e vetme.

Kreu i grupit parlamentar të Partisë Finns, Ville Tavio tha në një debat të martën se “burgu” i borxheve i shitur si stimulues i Covid nuk do të zgjidhë problemet ekonomike të Evropës Jugore”.

Kryeministri Marin kishte mohuar që paketa stimuluese do t’i bënte disa vende përgjegjëse për borxhet e të tjerëve. Pozicioni i qeverisë është se paketa është një stimul i vetëm për të përshpejtuar rimëkëmbjen nga pandemia.

Finlanda është vendosur të shohë një përfitim më të vogël të drejtpërdrejtë nga paketa sesa pritej, pasi ajo e ka tejkaluar pandeminë më mirë se disa shtete të tjera të BE-së.

Korrikun e kaluar, shtetet e BE ranë dakord mbi një paketë lehtësimi Covid që do t’u shpërndahet vendeve anëtare përmes granteve dhe huave. Paketa do të financohet nga borxhi i lëshuar nga BE, për të cilin disa në Finlandë argumentojnë se bie ndesh me traktatet themeluese të BE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: