Qeveria shtrin kufizimet në baret dhe restorantet e 12 rajoneve të Finlandës

Të hënën në mbrëmje, qeveria vendosi për kufizime të reja restorantesh në zonat e Ostrobothnias Veriore, Pirkanmaa, Ostrobothnian Perëndimore dhe Kanta-Häme, pasi ato janë bërë zona të përhapjes së virusit.

Në të njëjtën kohë, qeveria vazhdoi të kufizojë pijet alkoolike, orët e hapjes dhe numrin e klientëve në rajonet e Finlandës Jugperëndimore, Satakunta, Päijät-Häme, Ostrobothnia, Ostrobothnia Jugore, Ostrobothnia Qendrore, Uusimaa dhe Kymenlaakso. Finlanda zyrtarisht është e ndarë në gjithsej 19 rajone.

Sipas kufizimit, lokalet që konsiderojnë ofrimin e pijeve alkoolike si aktivitetin e tyre kryesor do të shërbejnë vetëm gjysmën e klientëve normalë brenda dhe jashtë, ndërsa numri i klientëve të lokalet e tjera deri në tre të katërtat e normales.

Dhënia e pijeve do të lejohet deri në orën 24:00 dhe orët e hapjes do të jenë 17:00 deri në 01:00.

Restoranteve në këto zona do t’u kërkohet të kenë një ulëse për klientët e tyre.

Në të njëjtën kohë, qeveria zgjati rregulloren që lejon kufizime deri në fund të vitit. Kufizimet për restorantet e reja do të hyjnë në fuqi më 17 nëntor.

Restorantet mund të përjashtohen nga kufizimet nëse i kërkojnë klientëve të tregojnë pasaportën e koronavirusi.

Mara, përfaqësuese e shërbimeve të udhëtimit dhe restoranteve, u zemërua nga vendimi i qeverisë.

“Vendimi i qeverisë nuk është as i nevojshëm dhe as proporcional, siç e kërkon Kushtetuta dhe ligji për sëmundjet ngjitëse. Mara nuk ka zgjidhje tjetër veçse të bëjë një ankesë te Kancelarja e Drejtësisë për të mbrojtur të drejtat kushtetuese të kompanive të saj anëtare dhe punonjësve të tyre”, tha Mara në një deklaratë të hënën.

Megjithatë, që nga sot, sipas strategjisë hibride të qeverisë, kufizimet e koronavirusit tani zbatohen vetëm në zonat e identifikuara në fazën e përhapje epidemike.

Treguesit përfshijnë mangësi në mbulimin rajonal të vaksinimit, një rritje të barrës për kujdesin social ose shëndetësor dhe një rënie të kapacitetit të sistemit të shërbimit.

Me kusht që të zbatohen masat e nevojshme kufizuese, operatorët do të kenë mundësinë e vendosjes së pasaportës për koronavirus, si një masë alternative të sigurisë shëndetësore.

Bashkitë dhe agjencitë qeveritare rajonale vendosin për kufizime në aktivitete dhe grumbullime publike, por kufizimet e restoranteve do të vazhdojnë të vendosen nga Qeveria.

Përpara vendimit të saj, qeveria u konsultua me Institutin Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL).

Leave a Reply

Your email address will not be published.