fbpx

Qeveria ia kalon pushtetit lokal vendimet për kufizimet

Përmirësimi i situatës ka bërë që qeveria të braktisë sistemin e niveleve kombëtare të luftimit të epidemisë së koronavirusit. Me fjalë të tjera Finlanda nuk është tani as në nivelin 1, 2 ose 3, pasi situata emergjente është kapërcyer dhe nuk ka më urdhër qeverie për kufizimet në rang kombëtar.

Në të ardhmen, lufta kundër koronavirusit do të kalojë në kufizime dhe rekomandime rajonale. Në praktikë, komunat dhe autoritetet rajonale marrin vendime për të hequr dorë ose për të zbutur kufizimet.

Javën e ardhshme, Ministria e Punëve Sociale dhe Shëndetësisë do të dërgojë një letër udhëzuese për komunat dhe autoritetet publike, duke specifikuar më në detaje se cilat kufizime mund të hiqen dhe cila është mënyra e rekomanduar përpara për heqjen e kufizimeve. Pas kësaj, qeveria do të shikojë gjithashtu kufizimet e orareve të restoranteve.

Kufizimet vendosen nga autoritetet lokale dhe rajonale në përputhje me situatën epidemike në zonën e tyre. Për më tepër, duhet të merret parasysh situata e epidemisë në zonat përreth dhe në të gjithë vendin. Kufizimet gjithashtu mund të kenë nevojë të rivendosen ose të ri-forcohen në disa zona nëse situata e epidemisë përkeqësohet.

Grumbullimi i njerëzve në kryeqytet ende nën kufizime 

Agjencia Rajonale e Administratës Shtetërore të Finlandës Jugore, AVI ka vendosur të zgjasë kufizimin e mbledhjes prej gjashtë personash në rrethet spitalore të HUS, Karelia Jugore, Kanta-Häme dhe Päijät-Häme, pasi epidemia e koronës është ende në fazën e përhapjes.

Kufizimi është i vlefshëm deri në fund të majit.

Vendimi bazohet në faktin se epidemia është ende duke u përhapur në këto zona. Sidoqoftë, AVI është i përgatitur të marrë vendime të reja shpejt nëse situata e kërkon këtë.

Edhe në tubime të vogla, AVI ju nxit të ruani distancat e sigurisë dhe rregullimet e higjienës.

AVI: Në Tampere duhet të ruhen distancat

Lehtësimi i situatës së kurorës në rajonin e Pirkanmaa ka qenë më i ngadaltë se sa pritej dhe për këtë arsye Agjencia Rajonale Shtetërore e Administratës së Finlandës Perëndimore ka vendosur sot, ipas vlerësimit të Spitalit Rajonal Pirkanmaa, të ruhen distancat e sigurisë në pajtim me nenin 58 d të Aktit të Sëmundjeve të Transmetueshme.

Sipas njoftimit për shtyp të AVI, urdhri është i vlefshëm në zonën e komunave të Rrethit Spitalor Pirkanmaa dhe komunës së Punkalaitumen nga 10 maj deri më 23 maj 2021.

Sipas informacionit të marrë nga rrethi spitalor Pirkanmaa, shkalla e incidencës së infeksioneve të koronavirusit në dy javët e mëparshme është 53 për 100,000 banorë.

Sipas vlerësimit të ekspertëve, p.sh. tufat e infeksioneve paraqesin një rrezik të konsiderueshëm të përhapjes së infeksioneve të reja në zonë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: