fbpx

Qeveria finlandeze në krizë. Pesë ditë në debate për borxhin publik dhe punësimin

E ardhmja e koalicionit qeveritar në Finlandë është në fije të perit, ndërsa Partia e Qendrës ështe mbërthyer në debate me partitë e majta sa i takon nivelit të borxhit publik dhe politikave për rritjen e numrit të vendeve të reja të punës. Krerët e pesë partive qeveritare u mblodhën sërish sot në mëngjes për të vazhduar negociatat e vështira mbi kornizën e buxhetit për gjysmën e dytë të mandatit, në një klimë të tensionuar si asnjëherë më parë.

Bisedimet, të cilat filluan të mërkurën dhe fillimisht pritej të përfundonin të enjten, janë zvarritur me pak shenja të një marrëveshjeje të përgjithshme.

Para se të hynte në selinë e qeverisë, kryeministrja Sanna Marin (SDP) tha se ajo të shtunën kishte diskutuar situatën një-për-një me secilin nga kryetarët e partive qeverisëse.

“Situata është shumë e vështirë. Është bërë më e vështirë që nga e premtja. Është e vështirë të gjesh një zgjidhje, nëse jo të gjitha palët kanë vullnetin për ta bërë këtë,” tha Marin me fytyrë të zymtë.

Marin thotë se ajo ka bërë disa propozime kompromisi, por nuk pranoi të përcaktojë ndonjërën nga partitë me të cilën ka pasur probleme në negociata.

“Ky është një diskutim i brendshëm i qeverisë. Unë i bëj thirrje të gjithëve t’i marrin seriozisht negociatat,” u tha ajo reporterëve jashtë ndërtesës. “Ka disa pyetje shumë të vështira. Të tjerët e kanë të vështirë të jenë fleksibël, por ne duhet të jemi në gjendje të bëjmë kompromis.”

Djegia e torfe shihet si çështje parimore

Sipas kryeministrit, çështjet më të diskutueshme janë punësimi dhe ekonomia, si dhe përdorimi i torfe (anglisht: peat) për prodhim energjie, që disa parti e konsiderojnë një çështje themelore pasi emeton dioksid karboni edhe më shumë se qymyri.

Shumë nga partitë qeveritare kanë mbështetur një fazë të shpejtë të djegies së torfave me emision të lartë për energji si pjesë e planit të qeverisë për të arritur neutralitetin e karbonit deri në 2035.

Kryetarja e Partisë së Qendrës, Annika Saarikko ka bërë thirrje për një tranzicion më të ngadaltë, duke përmendur humbjen e vendeve të punës në zonat elektorale – kryesisht rurale – të partisë së saj. Grupi i industrisë që përfaqëson sektorin e torfe vlerësoi në 2018 që sektori punësoi drejtpërdrejt rreth 2,300 njerëz, por prodhimi ka rënë ndjeshëm që nga ajo kohë.

Marin tha se sipas këndvështrimit të saj, “perspektivat e partive të ndryshme janë tepër të mbyllura dhe të gjithë duhet të gjejnë një gatishmëri për kompromis në mënyrë që të dalë një zgjidhje”.

“Unë jam gati të ofroj edhe pesë propozime të tjera, por duhet të gjendet një gatishmëri për kompromis,” përsëriti ajo.

Henriksson: E paqartë nëse mund të arrihet një marrëveshje

Kryetarja e Partisë së vogël Popullore Suedeze (SPP), Ministrja e Drejtësisë Anna-Maja Henriksson, tha se ajo e mirëpret vazhdimin e diskutimeve. “Është mirë të kesh diskutime ballë për ballë me ata që negociojnë, dhe jo përmes Twitter dhe medias,” tha ajo para se të hynte në selinë e qeverisë në lagjen Kruununhaka.

Henriksson vuri në dukje se Qendra nuk është e vetmja palë që shqetësohet për çështje ekonomike të tilla si punësimi dhe borxhi i shtetit. “Të gjithë janë të shqetësuar për ekonominë, por gjërat shprehen ndryshe,” tha ajo, e pasigurtë nëse një marrëveshje mund të arrihet të dielën.

“Detyra jonë tani është të gjejmë një zgjidhje që kërkon vullnet. Nuk është mirë që finlandezët të kenë një krizë qeveritare në mes të krizës së koronavirusit,” shtoi ajo.

Saarikko, e cila është Ministre e Shkencës dhe Kulturës, nuk pranoi të komentonte për shtypin ndërsa hyri në ndërtesë. Kështu bënë edhe kryetarja e Gjelbërve dhe Ministrja e Brendshme Maria Ohisalo dhe Ministri i Arsimit Jussi Saramo, zëvendëskryetari i Aleancës së Majtë që zëvëndëson lideren e partisë Li Andersson, e cila ka marrë lejen e lindjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: