Qeveria do të paguajë humbjet e kompanisë së basteve

Kompania shtetërore e basteve Veikkaus ka krijuar humbje të thella nga pandemia dhe nuk po mundet të shpërndajë fondet dhe sponsorizimet e premtuara për organizatat që veprojnë ne fushën e shkencës, artit, kulturës dhe sportit.

Kryeministrja socialdemokrate Sanna Marin tha sot se problemi i shkaktuar nga të ardhurat e Veikkaus do të shqyrtohet në mes të vjeshtës, gjatë rishikimit të buxhetit.

Më herët në tetor, partia qeverisëse, Aleanca e Majtë, shpresonte se me fondet shtesë të krijuara pas shkurtimeve ne polici, qeveria do të jepte “me të njëjtën frymë të mirë” investime shtesë në sektorin e kulturës. Në lidhje me problemin e të ardhurave të Veikkaus, partia propozoi një rritje prej 18.5 milion euro për kulturën në buxhetin e katërt shtesë për vitin.

“Rënia e të ardhurave të Veikkaus është e vështirë për fushën e aktiviteteve. Të pestët (krerët e partive të koalicionit qeverisës) do të shikojnë financimin e organizatave në proceset buxhetore të vjeshtës dhe do të kërkojnë një zgjidhje, “thotë Kryeministri Marin.

Kurvinen: “Një situatë edhe më e keqe kërcënon 2024”

Ministri i Shkencës dhe Kulturës Antti Kurvinen thotë se Ministria e Arsimit ka njoftuar sot industrinë për pasojat e zvogëlimit të fitimeve të basteve dhe madhësinë e shkurtimeve në destinacione të ndryshme për vitin e ardhshëm, në mënyrë që aktorët në shkencë, kulturë, sektorët e rinisë dhe sportit të mund të planifikojnë për të ardhmen.

Më herët, Qeveria ka rënë dakord për kompensimin prej 330 milionë eurosh për përfituesit e Veikkaus për shkak të zvogëlimit të të ardhurave të lojërave të fatit për vitin 2022, por kompensimi nuk mbulon plotësisht humbjet.

“Kursimet janë vërtet të këqija dhe përkeqësojnë situatën në fushën kulturore dhe sportive, e cila është në një situatë të vështirë pas pandemisë. Sidoqoftë, një situatë edhe më e keqe kërcënon në 2024, “thotë Kurvinen.

Sipas Kurvinen, situata e përfituesve të Veikkaus po diskutohet aktualisht në një grup pune të kryesuar nga Sekretari i Shtetit i Kryeministres “dhe në bashkëpunimin parlamentar midis palëve të ndryshme”.

“Shpresoj që kjo punë të përfundojë deri në fund të vitit,” thotë Kurvinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.