fbpx

Pse Finlanda po vlerësohet vendi më i lumtur në botë?

Çdo vit OKB publikon një Raport Botëror të Lumturisë që tregon se cilat janë vendet më të mira për të jetuar në botë. Versioni më i fundit tregoi se Finlanda doli përsëri në vendin e parë – kjo ndodh për vitin e katërt radhazi! Finlanda ka dalë triumfuese, duke kaluar vende si Danimarka, Zvicra dhe Islanda në këtë pozicion. Ky është natyrshëm një rezultat i shkëlqyeshëm për vendin dhe tregon se çfarë vendi i mrekullueshëm është të jetosh në këtë vend.

Me qytetarët në 149 vende të botës që janë anketuar nga Gallup për të zbuluar sa të lumtur ishin, Finlanda që del përsëri në vendin e parë nuk është rastësi.

Ekziston një shprehje në Finlandë që përdoret për një kohë të gjatë: Të lindësh në Finlandë është si të fitosh BINGO. Askush nuk e di me siguri se kush ishte personi i parë që e tha ​​këtë frazë. Disa thonë se ishte Dag Hammarskjold që e tha i pari, pasi u kthye nga një udhëtim në Afrikë, disa thonë se ishte Presidenti Urho Kekkonen në fjalimin e tij të vitit të ri në vitin 1978. Kushdo që e tha këtë, tani mund t’i tregonte botës se “ju kam thënë me kohë”.

Por, pse kombi që jeton në cepin verior të botës, me një klimë të ftohtë dhe gjashtë muaj dimër e errësirë, është më i lumturi në botë? Si fillim, finlandezët dinë ta përdorin kohën e tyre në mënyrë aktive. Shiu, dëbora apo era e ftohtë nuk janë pengesë për të dalë për vrap në natyrë ose për të ngarë biçikletën. Kur moti është më i ngrohtë gjatë verës, njerëzit kudo në Finlandë qëndrojnë jashtë dhe bëjnë aktivitete. Nga sauna në natyrë tek çiklizmi, kajak, hiking, kampingjet dhe më shumë, gjithmonë ka diçka emocionuese për të bërë kur keni kohë të lirë.

Por, të njëjtën gjë bëjnë edhe njerëzit në vendet e tjera, me mot edhe më të mirë. Pra, çfarë është ka Finlanda që i bën njerëzit këtu kaq të lumtur?

Peisazh dhe natyrë e bukur

Finlanda është një nga vendet më të mira në planet për bukuri natyrore. Me masive pyjore të paprekura dhe me një bollëk liqenesh me ujë të pastër kristal, me faunën dhe florën e egër që e ruajnë, Finlanda është e bukur. Kur i shton, gjithashtu nivelet e ulëta të ndotjes dhe ajrin e pastër, është e qartë se çfarë u ofron Finlanda qytetarëve të saj. Shumë besojnë se është kjo bukuri natyrore, që e bën atë një vend kaq të mrekullueshëm për të qenë. Që prej shumë kohësh dihet, se të jesh i rrethuar nga natyra dhe të dalësh në të na ndihmon të ndihemi më të lumtur. Meqenëse ka kaq shumë për të parë dhe bërë në Finlandë, nuk është çudi pse njerëzit këtu janë kaq pozitivë.

Jetë të tërhequr dhe të qetë

Një arsye tjetër kryesore pse Finlanda është një vend kaq i lumtur për të jetuar është mënyra e lirë dhe e relaksuar e jetës. Krahasuar me shumë nga bota perëndimore, njerëzit në Finlandë janë më të tërhequr dhe më e qetë me veten. Kultura finlandeze është gjithashtu shumë e ngrohtë dhe përqendrohet në bashkëpunim, në vend të konkurrencës. Është gjithashtu e qartë se populli finlandez ndihet i sigurt dhe nuk shqetësohet nga bota përreth, në të njëjtën mënyrë si njerëzit në shumë kombe të tjera. Kjo u jep atyre një qëndrueshmëri të jashtëzakonshme për t’u marrë me jetën dhe për të mos lënë problemet dhe hallet t’i vënë poshtë.

Nivele të ulëta të krimit, standard i lartë i jetesës dhe sistem i shkëlqyer arsimor

Një matje kritike për lumturinë në Raportin e fundit Botëror të Lumturisë ishte sesa ndiheshin të sigurt njerëzit. Finlanda doli shumë mirë këtu për shkak të niveleve të ulëta të krimit. Rezultati neto i kësaj shkalle të ulët të krimit është një shoqëri ku njerëzit ndihen të sigurt, të mbrojtur dhe më të lumtur. Finlanda gjithashtu rishikoi rrënjësisht sistemin e saj arsimor vite më parë, dhe kjo gjithashtu ka ndihmuar njerëzit të ndjehen më të kënaqur.

Sistemi shkollor është një nga më të drejtët në Evropë dhe prodhon disa nga rezultatet më të mira, duke çuar në më shumë mundësi për të rinjtë. Finlanda gjithashtu ka një sistem universal të kujdesit shëndetësor, i cili është një faktor i rëndësishëm se sa të lumtur ndihen qytetarët e saj. Kur kombinohen të gjithë këta faktorë, kjo lejon që shumica e finladezëve të kenë një standard të lartë jetese dhe të ndiejnë kënaqësi në jetën e tyre të përditshme.

Një faktor tjetër që e bën Finlandën të ndryshme nga shumica e vendeve perëndimore është barazia, e cila përkthehet në mundësi për të gjithë, pavarësisht nga prejardhja socio-ekonomike nga janë. Finlanda ka një klasë shumë të madhe të mesme, dhe shumë pak varfëri. Të pasurit në Finlandë gjithashtu kanë qenë tradicionalisht të kujdesshëm në shfaqjen e pasurisë së tyre. Njerëzit më të pasur në Finlandë mund të drejtojnë një Volvo të vjetër ose maksimumi pak më të shtrenjtë, por rrallë një Lamborghini. Edhe njerëzit më të varfër merrin arsimin dhe kujdesin më të mirë shëndetësor dhe askush nuk ka nevojë të mbetet i pastrehë. Të gjitha këto natyrisht mund të mos i bëjnë të gjithë njerëzit të lumtur, por sigurisht që i bëjnë ata të ndjehen të plotësuar dhe të relaksuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: