Planet për lëvizjen e lirë drejt BE-së shtyhen për në qershor

FILE - This March 17, 2020 file photo, shows incoming traffic to Finland at the Nuijamaa border station in between Finland and Russia in Lappeenranta, Finland. The rare closure of Finland's border with Russia amid the COVID-19 pandemic has hit hard the Nordic nation's South Karelia border region, putting an abrupt stop to visits by nearly two million Russian tourists to the area annually and depriving local businesses and entrepreneurs millions of euros every month. (Lauri Heino/Lehtikuva via AP, File)

Qeveria e Finlandës po planifikon të shtyjë planet, të njoftuara në Prill, për të lejuar udhëtimet e lidhura me punën brenda BE në maj dhe për të lehtësuar kontrollet në kufijtë e brendshëm gjatë muajit qershor, sipas burimeve të Yle.

Sipas informacionit të Yle, planet do të shtyhen mbrapa deri më vonë gjatë verës pasi situata e koronavirusit në Evropë nuk është përmirësuar në një nivel të mjaftueshëm. Vetëm një numër i vogël i vendeve të zonës Shengen aktualisht kanë një normë të incidencës së koronavirusit nën 200.

Prandaj qeveria nuk dëshiron të marrë përsipër rrezikun që hapja e kufijve shumë shpejt do të çojë në një rritje të infeksioneve të koronavirusit.

Trafiku i kufirit të brendshëm i referohet udhëtimit midis Finlandës dhe vendeve të tjera që i përkasin zonës Shengen. Kufizimet aktuale kufitare janë të vlefshme deri më 25 maj, pas së cilës Finlanda po planifikon të vazhdojë të kufizojë hyrjen nga të gjitha vendet e tjera të Shengenit përveç Islandës.

Asnjë vendim përfundimtar ende

Kirsi Pimiä, Shefi i Shtabit në Ministrinë e Brendshme, konfirmoi për Yle se tani është e pasigurt nëse objektivat e lidhura me udhëtimin e paraqitura në strategjinë e daljes në Prill do të vazhdojnë ashtu siç ishte planifikuar fillimisht. Megjithatë, ajo shtoi se nuk dëshiron të spekulojë ende mbi situatën në qershor.

“Në këtë fazë, nuk ka asnjë informacion të saktë as se si do të ndryshojnë kufizimet nga java tjetër e tutje. Gjithçka është akoma e hapur,” tha Pimiä.

Përveç situatës së koronavirusit në Evropë, lehtësimi i kontrolleve të kufijve të brendshëm do të ndikohet nga mbulimi i vaksinave, si dhe masat e sigurisë shëndetësore që nuk janë futur ende.

Një propozim i ri që do të kërkonte që njerëzit që mbërrijnë në vend të sigurojnë një çertifikatë negative të testit është duke u përgatitur nga Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë.

Pimiä shtoi se përparësia tjetër është hapja e kufirit tokësor midis Finlandës dhe Norvegjisë për lëvizjen e njerëzve që jetojnë në komunitetet kufitare, e cila pritet të ndodhë gjatë majit.

Sidoqoftë, çështja e lejimit të udhëtimit për komunitetet kufitare në kufirin tokësor finlandez-suedez nuk po shqyrtohet aktualisht, pasi situata Covid në anën suedeze të kufirit është dukshëm më e keqe sesa në Finlandë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.