Përdorimi i tepruar i mediave sociale sëmur 10 % të fëmijëve

Një studim i fundit nga Universiteti i Jyväskylä zbuloi se një në çdo 10 adoleshentë në Finlandë vuan nga simptomat që lidhen me përdorimin problematik të mediave sociale, duke përfshirë lodhjen, izolimin dhe vetminë. Një rol luan mbikëqyrja e dobët e prindërve ndaj mënyrës se si fëmijët e tyre e përdorin internetin dhe rrjetet sociale.

Rezultatet e studimit konfirmuan se përdorimi i tepruar i mediave sociale çon në rezultate negative të shëndetit. Të rinjtë që nuk janë në gjendje të kufizojnë ose ndalojnë përdorimin e mediave sociale janë në rrezik më të lartë për dhimbje të përsëritura të qafës ose shpatullave, nervozizëm, depresion dhe ankth.

Sipas studimit, mbi 9 përqind e të rinjve finlandezë shfaqin sjellje problematike në lidhje me mediat sociale dhe 34 përqind janë në rrezik të lartë për të njëjtën gjë. Kërkimi përfshiu të dhëna nga 3,400 studentë finlandezë të moshave 11, 13 dhe 15 vjeç, të cilët morën pjesë në studimin e shkollave të financuar prej Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH).

Përdorimet jo të shëndetshme të mediave sociale gjendeshin më së shpeshti tek 15-vjeçarët dhe shoqëroheshin me performancë më të dobët në shkollë. Rezultatet negative të shëndetit u zbuluan gjithashtu në ato që ranë në kategorinë e rrezikut të moderuar.

Për më tepër, studimi vendosi një lidhje të qartë midis mbikëqyrjes së dobët të prindërve dhe përdorimit problematik të mediave sociale. Ata me monitorim të ulët prindëror të perceptuar kishin më shumë të ngjarë të përfshiheshin në sjellje jo të shëndetshme në lidhje me platformat në internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.