Pensionistët në Finlandë marrin mesatarisht 21 % më pak se paga e tyre

Një studim nga Qendra Finlandeze e Pensioneve (ETK) ka zbuluar se finlandezët që kalojnë nga jeta e punës në pension shohin të ardhurat e tyre neto të ulen mesatarisht në pak nën katër të pestat, ose 79 përqind, të niveleve të mëparshme.

“Përqindja e taksimit pëson rënie disa shkallë. Kjo zbut ndikimin e daljes në pension,” shpjegoi Juha Rantala, një ekonomist në ETK.

Përkundrazi, ata që dalin në pension nga jashtë fuqisë punëtore, shohin të ardhurat e tyre neto të rriten me një mesatare prej 10 përqind.

ETK të hënën theksoi se raporti i të ardhurave neto nuk është tregues i nivelit aktual të të ardhurave të një individi; ata që dalin në pension nga jashtë fuqisë punëtore zakonisht vazhdojnë të kenë të ardhura shumë më të ulëta, sesa ata që dalin në pension nga jeta e punës.

“Nëse të ardhurat tuaja [të fituara] janë të ulëta, ju do të jeni person me të ardhura të ulëta edhe në pension,” sqaron Rantala.

Ai kujtoi se ndryshimi në të ardhurat neto ndryshon mjaft ndjeshëm bazuar në faktorë të caktuar, pasi disa që dalin në pension nga jeta e punës mund të shohin që të ardhurat e tyre neto zvogëlohen me shumë më pak dhe të tjerët me shumë më shumë se 21 përqind. Ndryshimi nuk është diçka e paracaktuar edhe për ata që dalin në pension nga jashtë fuqisë punëtore, pasi disa mund të kenë akumuluar kursime të konsiderueshme pensioni punësimi, ndërsa të tjerët mund të kenë jetuar me përfitime sociale për periudha të gjata kohore.

Të papunët dhe grupet e tjera të popullsisë jashtë forcës së punës përbëjnë afërsisht një të katërtën e të gjithë pensionistëve. Kur ekzaminojmë pensionistët në tërësi, pavarësisht nga statusi i tyre i tregut të punës para pensionit, rënia mesatare e të ardhurave neto është afërsisht 13 përqind.

ETK tha se raporti i të ardhurave neto nuk ka ndryshime të mëdha që nga fillimi i viteve 2000, edhe pse natyra e luhatjes së të ardhurave mund të ketë ndryshuar.

“Ajo që është e re është një rritje e lirisë për të zgjedhur. Janë prezantuar mënyra më fleksibile për të dalë në pension, duke u dhënë njerëzve më shumë liri për të zgjedhur kur dalin në pension dhe cili do të jetë niveli i pensionit të tyre, ”tha Rantala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.