Nga viti i ardhshëm, Helsinki ndalon duhanpirjen në oborret e pallateve të Heka-s

Së shpejti, nuk do të lejohet të pish duhan as në oborrin e pallatit. Heka, kompania në pronësi të Qytetit të Helsinkit, që ofron apartamente me qira për qytetarët me të ardhura të ulëta, vendosi këtë javë që do të ndalojë pirjen e duhanit në oborret e të gjitha pallateve të saj. Vendimi do të hyjë në fuqi në fillim të vitit të ardhshëm.

– Sidoqoftë, qëllimi është të caktojmë një vend duhani në çdo oborr, thotë Jaana Närö, CEO e Heka-s.

Në kontratat e reja të HEKA-s ndalohet pirjen e duhanit në apartamente dhe ballkone. Ndalimet janë forcuar që nga viti 2016. Megjithatë, ndalimet nuk janë regjistruar në kontratat më të vjetra se 2016, kështu që në shumë shtëpi ende tymoset brenda.

Närö thotë se situata është shumë e ndërlikuar për momentin.

– Në pronat e vjetra, është e vështirë të kontrollosh se kush ka një qira të re dhe kush ka një të vjetër. Ndalimi i pirjes së duhanit në ballkon mund të rrisë pirjen e duhanit në ambiente të mbyllura.

Heka do që të ndalojë duhanpirjen në të gjitha objektet e veta.

– Do të ishte më e lehtë nëse Akti i Duhanpirjes do të ndryshohej në mënyrë që, pavarësisht kontratave të vjetra, qiradhënësi, me vendimin e tij, të ndalojë pirjen e duhanit si brenda apartamenteve ashtu edhe në ballkone. Kjo është dëshira kryesore e Heka-s dhe mënyra më e lehtë për të ndaluar njëherësh duhanpirjen në të gjitha apartamentet dhe ballkonet, thotë CEO.

Sidoqoftë, Närö thotë se Heka nuk ka ndërmend të përfundojë kontratën e 50 mijë apartamenteve dhe t’i zëvendësojë ato me të reja që ndalojnë pirjen e duhanit.

– Në Turku, kjo po bëhet aktualisht në apartamentet me qira të qytetit, por numri i apartamenteve atje është më i vogël, thotë Närö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: