Nga nesër, testi i virusit me detyrim në porte dhe aeroporte

Finlanda vendos me detyrim testin e koronavirusit për të gjithë ata që hyjnë në kufinjtë e saj duke filluar nga nesër, 17 mars deri në fund të vitit. Agjencia Rajonale e Administratës Shtetërore të Finlandës Jugore (AVI) përcakton që personat që vijnë në portet e Qytetit të Helsinkit, Aeroportit Helsinki-Vantaa dhe Vaalimaa duhet të kalojnë një test të koronavirusit. Sidoqoftë, testi nuk kërkohet nëse vizitori ka një rezultat negativ të testit jo më shumë se 72 orë para hyrjes ose një certifikatë të besueshme që e ka kaluar virusin.

Urdhëri është i vlefshëm nga nesër deri në fund të Marsit. Urdhri nuk zbatohet për fëmijët e lindur në vitin 2008 ose më vonë, si edhe për shoferët e kamionëve.

Sipas vendimit, dispozita zbatohet për vendet e klasifikuara si vende me rrezik të lartë, ku incidenca e kurorës është më shumë se 25 raste për 100,000 banorë në dy javë. Në Evropë, për shembull, shifra është më e lartë në pothuajse të gjitha vendet, përfshirë Finlandën.

Politika ndryshoi të hënën

Avit njoftoi të hënëne kësaj jave se në të ardhmen, ata mund të urdhërojnë në një vendim edhe një numër më të madh njerëzish për testime të detyruara. Avit më parë kishte interpretuar Aktin e Sëmundjeve Ngjitëse në mënyrë që do të duhej të merrte një vendim për secilin individ që kalonte kufirin..

Ndryshimi në interpretim u bazua në opinionin e Komisionit Parlamentar të Kushtetutës, i cili vlerëson se tashmë është e mundur sipas legjislacionit aktual të imponohen teste më të gjëra të detyruara në pikat e kalimit kufitar.

Seksioni 16 i Aktit të Sëmundjeve të Transmetueshme parashikon inspektime të detyrueshme shëndetësore, të cilat mund të përfshijnë, për shembull, një test të koronavirusit. Ka pasur pozicione të ndryshme për interpretimin e artikullit gjatë epidemisë së koronavirusit.

Deri më tani, Finlanda nuk ka kërkuar dokument për një provë negative të koronavirusit nga njerëzit që hyjnë në vend, gjë që ka provokuar shumë debate. Në raportin e tij javën e kaluar, Komiteti për Çështjet Sociale dhe Shëndetin e konsideroi të domosdoshëm një model para-testimi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.