Nesër, maskat të detyrueshme edhe në Turku e Tampere

Pas rajonit të Helsinkit, përdorimi i maskave në transportin publik po bëhet i detyrueshëm edhe në qytetet e tjera te mëdha të Finlandës. Të hënën, rregulla të ngjashme hyjnë në fuqi në shërbimet e transportit rajonal të Tamperes, Nysse dhe atë të Turkut, Föli.

Zona e Turkut tani ka situatën më të keqe të infeksionit jashtë rajonit të Helsinkit, me më shumë se 100 raste të reja të raportuara të shtunën. Föli operon në Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto dhe Rusko, ndërsa Nysse vrapon në Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti dhe Ylöjärvi.

Por, edhe në Tampere është një gjendje jo aq e mirë. “Situata e koronavirusit tani është aq shqetësuese sa të gjitha mjetet duhet të miratohen,” tha të Premten Kryetari i Bashkisë së Tamperes, Lauri Lyly. Nysse thotë se pastrimi i autobusëve është rritur dhe se të gjitha dyert hapen gjithmonë në çdo ndalesë për të siguruar ventilim të mirë. Maska e detyrueshme do të kërkohet edhe në tramvajin e qytetit të sapo vënë në funksion dhe ande është në periudhën e provës.

Operatorë të tjerë lokalë thonë se kanë në plan të paraqesin gjithashtu kërkesa të tilla të ngjashme për udhëtarët, si një përpjekje për të kufizuar përhapjen e koronavirusit. Një kërkesë për maskë gjithashtu hyri në fuqi të shtunën në transportin publik në qytetin juglindor të Imatra. Transporti publik i Oulu në Finlandën veriore ka rekomanduar përdorimin e maskës së fytyrës që nga gushti i kaluar, por nuk është njoftuar për një kërkesë të tillë.

Që nga e shtuna, të gjithë udhëtarët në transportin publik rajonal të Helsinkit (HSL) duhet të mbajnë maska ​​për fytyrën. Përjashtimet e vetme janë fëmijët nën moshën 12 vjeç dhe njerëzit që nuk mund të mbajnë maska ​​për shkak të arsyeve shëndetësore. Asnjë certifikatë nuk kërkohet për të provuar se ke arsye shëndetësore për të mos mbajtur maskën.

HSL vlerëson se rreth tetë nga 10 pasagjerë kishin qenë tashmë të veshur me maska ​​përpara rregullit të ri. Ai ka rekomanduar përdorimin e tyre që nga gushti i kaluar. Që nga e enjtja, Hekurudhat Shtetërore VR gjithashtu u kërkon udhëtarëve në të gjitha trenat të mbajnë maska, përveç fëmijëve dhe atyre me arsye mjekësore që përjashtojnë përdorimin e maskës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: