Në 50 vjetorin e Aktit Final të Helsinkit, Finlanda merr drejtimin e OSBE-së

Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) zgjodhi Finlandën për kryesuese të organizatës në vitin 2025, tha Ministria e Punëve të Jashtme në një deklaratë për shtyp.

Viti 2025 do të shënojë 50 vjetorin e Aktit Final të Helsinkit të miratuar në Konferencën për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë.

Kryesimi i ardhshëm i OSBE-së është një njohje konkrete e punës dhe angazhimit të Finlandës për promovimin e paqes dhe stabilitetit në Evropë.

Gjatë kryesimit të saj, Finlanda dëshiron të forcojë aktivitetet e OSBE-së si një organizatë evropiane e sigurisë dhe të promovojë dialogun dhe bashkëpunimin në frymën e Konferencës për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë të organizuar në Helsinki. Finlanda kryesoi më parë OSBE-në në vitin 2008.

Kryesimi aktual i OSBE-së mbahet nga Suedia, e cila do t’ia kalojë stafetën Polonisë në fund të vitit.

Në OSBE, 57 shtetet pjesëmarrëse marrin vendime me konsensus.

Ministrat e jashtëm të shteteve pjesëmarrëse të OSBE-së po mblidhen për një takim vjetor të Këshillit Ministror në Stokholm më 1-3 dhjetor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.