NATO: Anëtarësimi i Finlandës dhe Suedisë pranohet brenda natës

“Çdo vend evropian ka të drejtë të vendosë për zgjidhjet dhe aleancat e veta të sigurisë,” thotë Anders Fogh Rasmussen për lajmet e Yle.

Në vitet e fundit, Rusia ka vepruar në atë mënyrë që anëtarësimi në NATO i Gjeorgjisë dhe Ukrainës, për shembull, është goditur keq. Rusia mori ilegalisht Krimenë nga Ukraina rreth tetë vjet më parë dhe në luftën e vitit 2008 mbështeti Abkhazinë dhe Osetinë e Jugut, të cilat donin të shkëputeshin nga Gjeorgjia.

– (Vladimir) Putini ka nxitur ato konflikte të ngrira në rajonin e tij për të penguar Gjeorgjinë dhe Ukrainën të bashkohen në NATO dhe BE. Ai e di se asnjëra nga organizatat nuk është e lumtur të pranojë vendet me mosmarrëveshje kufitare.

Sipas Rasmussen, nëse Finlanda ose Suedia do të mbanin një qëndrim për anëtarësimin në NATO, anëtarësimi në Aleancën ushtarake do të ishte pothuajse një çështje e NATO-s. Por dyert e NATO-s mbeten të hapura dhe Putin nuk do të jetë roja i kësaj dere, tha aii për YLE.

Rruga po shtrohet nga partneriteti i ngushtë i NATO-s midis Finlandës dhe Suedisë. Sipas Rasmussen, vendet janë edhe partnerët më të afërt të Aleancës ushtarake.

– Nëse Finlanda dhe Suedia aplikojnë për anëtarësim, ne mund të vendosim për këtë brenda natës. Mund të bëhesh anëtar që të nesërmen, sepse i plotëson të gjitha kriteret e nevojshme për anëtarësim, thotë ai për Yle.

Rasmussen vlerëson gjithashtu se entuziazmi në rritje për NATO-n në Finlandë dhe Suedi është një nga faktorët që ngadalëson Putinin. Sipas Sekretarit të Përgjithshëm, Putini mund të pengohet gjithashtu nga fakti se sulmi do të shtonte sanksionet ekonomike të Rusisë nga Perëndimi dhe furnizimet me armë në Ukrainë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: