Migrena dhe dhimbja e kokës tek fëmijët. Shkaqet dhe mjekimi në Finlandë

Migrena tek fëmijët është bërë më e zakonshme gjatë 20 viteve të fundit. Rritja është për shkak të të tjerave për faktin se gjumi i fëmijëve gjatë natës është shkurtuar dhe sasia e ushtrimeve fizike është ulur. Në të njëjtën kohë, koha e shpenzuar para ekranit është rritur dhe zakonet e të ngrënit janë bërë më pak të shëndetshme, thotë Juha Kuittinen, një specialist në neurologjinë pediatrike.

– Ndjeshmëria ndaj migrenës është shumë e trashëgueshme: deri në 90% e pacientëve me migrenë kanë të sëmurë të tjerë me migrenë në familjet e tyre. Ambienti ka gjithashtu një rëndësi të madhe për shfaqjen e migrenës. Nga faktorët predispozues, stresi spikat veçanërisht fort, shprehet Kuittinen.

Rritja e numrave është edhe për faktin se ekspertët njohin dhe dinë të diagnostikojnë më mirë migrenën. Njohuritë e prindërve janë rritur gjithashtu, dhe ata janë më të ndjeshëm për rëndësinë e përfshirjes së fëmijëve të tyre në studimet mjekësore.

Sipas Kuittinen, rreth dhjetë përqind e fëmijëve që fillojnë shkollën vuajnë nga dhimbje koke çdo muaj. Rreth gjysma e tyre janë dhimbje migrene. Migrena rritet me kalimin e moshës.

Përhapje e konsiderueshme në adoleshencë

Mikael Raisio, një specialist në neurologjinë pediatrike, thotë se migrena diagnostikohet gjithashtu tek fëmijët nën moshën shkollore. Pacientët më të rinj të Raisio janë 2-3 vjeç. Sa më i vogël të jetë fëmija, aq më sfiduese është diagnoza.

– Në fund të fundit, fëmijët e vegjël nuk mund të tregojnë se kanë dhimbje të njëanshme, e cila përkeqësohet nga lëvizja, drita ose tingulli dhe që ndërhyn në jetën normale. Në vend të kësaj, ata janë qartë të sëmurë – ata pushojnë së luajturi dhe duan të jenë jo aktivë dhe të qëndojnë të qetë. Shumë prej tyre bien në gjumë, përshkruan Raisio.

Midis adoleshentëve, migrena bëhet dukshëm më e zakonshme, veçanërisht tek vajzat. Sipas Raisio, ndoshta ka arsye hormonale pas saj. Tek fëmijët para moshës së adoleshencës pacientët me migrenë gjenden në një numër të barabartë si tek vajzat ashtu edhe tek djemtë.

Në shumicën e pacientëve me migrenë, sëmundja fillon më së voni në adoleshencë.

Dhimbjet u zvogëluan gjatë mësimit në distancë

Raisio vlerëson se disa nga migrenat e diagnostikuara tek të rriturit kanë filluar në fëmijëri ose adoleshencë dhe më pas kanë mbetur të padiagnostikuara.

Migrenat aura ose pre-simptomatike identifikohen më lehtë. Rreth gjysma e pacientëve marrin sulme të migrenës aurikulare. Në migrenën aurikulare, dhimbja e kokës paraprihet nga, për shembull, shqetësime vizuale, mpirje të gjymtyrëve ose marramendje.

– Nëse fëmija juaj ka sulme të përsëritura dhimbje koke pa të përziera, të vjella ose simptoma të qarta të aurës, për shembull, mjeku i përgjithshëm ose ai i shkollës mund të mos vërejnë një migrenë. Disa fëmijë kanë shfaqje të dhimbjes së migrenës aq rrallë sa nuk mund të hetohen dhe sëmundja mbetet e padiagnostikuar.

Sipas Raisio, dhimbjet kronike dhe migrena e fëmijëve janë rritur gjithashtu. Dhimbjet e kokës kronike mund të shqetësojnë pothuajse çdo ditë. Migrena kronike përcaktohet si dhimbje koke për të paktën tre muaj më shumë se 15 ditë në muaj dhe migrenë për të paktën tetë ditë.

Pacientët me migrenë zakonisht kanë periudha më të mira dhe më të këqija. Disa kanë më pak migrenë, për shembull në festat ose fundjavat.

– Pranverën e shkuar me situatën e kooronavirusit, gjendja e shumë pacientëve u përmirësua gjatë shkollës në distancë, kur kishte më pak stres. Nga ana tjetër, disa u bënë më keq, thotë Raisio.

Trajtimi zakonisht është me NSAID

Mbajtja e një ditari të dhimbjes së kokës është një mjet i rëndësishëm në diagnostikimin e migrenës. Ditari mund të përdoret për të parë se kur dhe sa ditë ka dhimbje, sa të forta janë, çfarë ilaçi është marrë, nëse ilaçi ka ndihmuar dhe nëse ka një shkak të qartë për fillimin e dhimbjes, thotë Raisio.

Shkaktarët mund të përfshijnë, për shembull, drita të forta, zhurma të mëdha, aroma të rënda, udhëtime me makinë, vakte të humbura, intervale të zgjatura të ngrënies, kohë të tepërt në ekran ose gjumë shumë të shkurtër të një nate.

– Hapi i parë është të përcaktohet nëse faktorët e ekspozimit mund të ndikohen, thotë Raisio.

Sipas Raisio, migrena e fëmijëve trajtohet më shpesh me NSAID. Është e rëndësishme të merrni ilaçin në kohë para se sulmi të ketë kohë për të përparuar. Disa pacientë që nuk mund të mjekohen me NSAID,  mund të përdoren triptanët, ose ilaçe specifike të migrenës.

Nëse, megjithë masat e sipërpërmendura, ka disa sulme të migrenës në muaj ose ato janë shumë të gjata dhe reagojnë dobët ndaj ilaçeve, Raisio thotë se përdorimi i ilaçeve profilaktike mund të konsiderohet.

Migrena në të rriturit është trajtuar në Finlandë me frenues biologjikë të antitrupave CGRP, të cilat, sipas Raisio, kanë dhënë rezultate premtuese në trajtimin e migrenave të rënda.

– Ne neurologët pediatër shpresojmë t’i kemi sa më shpejt në dispozicion këto mjekime për fëmijë dhe të rinj.

YLE News

Leave a Reply

Your email address will not be published.