fbpx

Ligj i ri për dokumentat që kërkohen kur udhëton drejt Finlandës

Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë po përgatit një projektligj për kalimin në kufi. Sipas Iltalehtit, kur mbërrin në Finlandë, pasagjeri duhet të ketë një vërtetim që ka kaluar virusin, ose një rezultat negativ të testit, ose të jetë i vaksinuar.

Në lidhje me vaksinimin, sipas Iltalehti, ka të ngjarë të gjendet një model në të cilin një person duhet të ketë një çertifikatë për dy vaksina koronare. Dëshmia e vaksinimeve, një certifikatë testi negative ose një vërtetimi që ke qenë i sëmurë do t’ju përjashtojë nga masat e sigurisë shëndetësore në kufi.

Nëse një person që mbërrin në Finlandë nuk ka një çertifikatë të vlefshme, ai ose ajo do të duhet t’i nënshtrohet një kontrolli shëndetësor dhe një testi koronavirusi në kufi.
Personave që kanë vetëm një çertifikatë testimi negativ paraprak, ose që i nënshtrohen një testi në kufi, do t’u kërkohet të bëjnë një test tjetër pasi të mbërrijnë në Finlandë.

Testi i dytë duhet të rezervohet menjëherë pas mbërritjes në Finlandë në sistemin Finentry, i cili është një shërbim dixhital që ruan rezultatet e çertifikuara të testeve të udhëtimit dhe ato të hyrjes.

Sipas Iltalehti, projekt-ligji i ri i kufirit përmban shumë “boshllëqe” në të drejtat themelore, të cilat mund, në rastin më të keq, edhe të minojnë modelin aktual të sigurisë kufitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: