Kufizimet e reja prekin festimet e Ditës së Flamurit. Nëse, nëse po organizohen?!

Nëse ndonjë shqiptar, apo shoqatë shqiptare në Finlandë kishte planifikuar të organizonte një aktivitet për Ditën e Flamurit, kufizimet e fundit do ta bëjnë shumë më të vështirë. Gjthsesi, deri më tani nuk kam parë dhe as dëgjuar për planifikime të këtij lloji në rajonin metropolitan të Helsinkit. Por, nga data 25 nëntor kur të hyjnë në fuqi kufizimet e reja shumë prej tyre kanë një justifikim.

Edhe më herët, shumë rrallë, por qysh prej fillimit të pandemisë së koronavirusit nuk ka patur asnjë aktivitet kulturor, artisitik, apo sportiv të organizuar dhe të hapur për komunitetin shqiptar. Edhe pse kufizimet u hoqën në prag të fillimit të stinës së verës, aktivitetet nuk janë zhvilluar. Mbase ky lajm nuk i prek shumë prej shoqatave shqiptare, që kryetarët anemikë me bordet fisnore i kanë futur në karantinë qysh prej ditës së parë që i kanë themeluar, apo i kanë marrë nën kontroll.

Pavarësisht nga shoqatat inaktive, jam i bindur se shqiptarët në Finlandë do të vazhdojnë njësoj të festojnë me familjet dhe miqtë e tyre Ditën e shenjtë të Flamurit Kombëtar, si një homazh dhe mirënjohje për sakrificat e pafund që bëhen për të mbrojtur tokën, gjuhën dhe familjen shqiptare. Nëse numri i tyre nuk i kalon 20 vetët, apo pjesëmarrësit janë të vaksinuar, atëherë nuk kanë asnjë kufizim në festimet e tyre.

Kufizimet fillojnë nga 25 nëntori 

Të enjten, Agjencia Rajonale e Administratës Shtetërore e Finlandës Jugore – AVI foli për shtrëngimin e kufizimeve në ngjarje të ndryshme publike. Ato do të hyjnë në fuqi të enjten, më 25 nëntor dhe do të vazhdojnë deri në prag të Krishtlindjeve në rajonin Uusimaa. Kufizimet vlejnë për të gjithë rajonin spitalor të Helsinkit dhe Uusimaa.

Kufizimet e reja të asamblesë u propozuan nga Grupi Koordinues Rajonal i Uusimaa.

Nëse organizatori i aktivitetit lejon vetëm ata me një pasaportë koronavirusi, kufizimet e vendosura nga AVI nuk duhet të respektohen dhe publiku mund të vazhdojë si zakonisht. Nëse zbatohet hyrja vetëm me një pasaportë koronavirusi, ajo duhet të jetë në përdorim gjatë gjithë aktivitetit.

Kufizimet zbatohen për ngjarjet publike me një audiencë prej më shumë se 20 personash. Në atë kohë mund të jenë të pranishëm maksimumi 20 persona pa ndenjëse. Në të kundërt, kufizimet nuk zbatohen për rastet kur pjesëmarrësit kanë një vend.

Kufizimet e reja vlejnë për eventet me audiencë, pra nuk zbatohen për panairet tregtare. Vendimi i fundit i AVI nuk do të ndikojë për aktivitetet në natyrë.

Ngjarjet apo aktivitetet publike në përputhje me Aktin e Grumbullimeve përfshijnë koncerte, shfaqje teatrore, shfaqje filmash, ndeshje sportive dhe festa në një kopsht fëmijësh ose shkollë, nëse ato frekuentohen edhe nga prindërit apo të ftuar të tjerë.

Për shembull, për shfaqjet e teatrit dhe kinemasë me vende për të gjithë, kufizimet e reja nuk do të ndikojnë. Nëse ka një tribunë në një ndeshje sportive, zbatohen rregullat e reja.

Ngjarjet që lidhen me aktivitete të shoqatave mund të plotësojnë gjithashtu përkufizimin e një ngjarjeje publike. Ngjarjet publike nuk janë aktivitete të vazhdueshme, normale të tilla si hobi ose aktivitete normale në vendin e punës.

Përkufizimi ligjor i ngjarjeve publike është i saktë. Presidenti i Republikës Sauli Niinistö komentoi vendimin e AVI të Finlandës Jugore në Facebook dhe tha se ngjarjet zyrtare të sektorit publik, siç është pritja e Ditës së Pavarësisë, nuk janë ngjarje publike sipas definicionit.

AVI thotë se arsyeja e vendimit të ri është pikëpamja e ekspertëve për kufizime shtesë aty ku virusi përhapet më shumë. Sigurisht, vendimi i fundit do të vështirësojë aktivitetet e shumta që organizohen në kishat finlandeze gjatë sezonit të krishtlindjeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: