Kufizime të ndryshme po zbatohen në rajonet e Finlandës. Ja si kanë vendosur qeveria dhe autoritetet lokale

Qeveria e Finlandës dhe autoritetet rajonale po planifikojnë të shtrëngojnë kufizimet gjatë periudhës së Krishtlindjeve, pasi rastet e Covid vazhdojnë të rriten.

Në prag të Krishtlindjeve, autoriteti i shëndetit publik THL raportoi një tjetër rekord ditor të rasteve me Covid, 3,223 të infektuar. Rekordi i mëparshëm zgjati 24 orë, kur u diagnostikuan 3000 infeksione.

Sidoqoftë, informimi për kufizimet e fundit të koronavirusit mund të jetë sfidues, veçanërisht pasi masat shpesh ndryshojnë sipas rajonit dhe disa hyjnë në fuqi në prag të Krishtlindjeve, ndërsa të tjerat lihen mënjanë deri pas sezonit festiv.

Për më tepër, situata mund të ngatërrohet më tej nga fakti se disa nga kufizimet janë vendosur nga qeveria, dhe disa nga Agjencitë Administrative Shtetërore Rajonale (Avi’s).

Për shkak të aplikimit nga qeveria të masave të jashtëzakonshme, u vendosën kufizime në funksionimin e bareve dhe restoranteve në rajonet që konsiderohen se janë në fazën e përhapjes së pandemisë. Kjo do të thotë se që nga 28 dhjetori, lokalet e pijeve në këto rajone duhet të ndalojnë shërbimin që në orën 17:00.

Por më hollësisht, YLE ka bërë një listë, që tregon se kufizimet e mëposhtme kanë hyrë ose do të hyjnë në fuqi në rajone të ndryshme të Finlandës gjatë periudhës së Krishtlindjes:

Uusimaa
Agjencia Rajonale Administrative Shtetërore (AVI) e Finlandës Jugore forcoi ndjeshëm kufizimet e koronavirusit në rrethin spitalor të Helsinkit dhe Uusimaa të enjten.

Rregulloret e reja do të hyjnë në fuqi nga 28 dhjetori dhe pasaporta e Covid nuk mund – të paktën për momentin – të përdoret si një alternativë ndaj kufizimeve.

Në Uusimaa, të gjitha grumbullimet publike në ambiente të mbyllura, pavarësisht nga numri i njerëzve, do të ndalohen për tre javë nga 28 dhjetor 2021 deri më 17 janar 2022. Përveç kësaj, një urdhër është lëshuar në rajon – në përputhje me seksionin 58g të ligjit për sëmundjet ngjitëse – për të mbyllur disa ambiente publike, si arenat sportive të brendshme. Ky urdhër mbylljeje do të jetë i vlefshëm për dy javë nga 28 dhjetor 2021 deri më 10 janar 2022.

Megjithatë, ambientet mund të përdoren për aktivitetet rekreative të mbikëqyrura të fëmijëve dhe të rinjve të moshës deri në 17 vjeç.

Pirkanmaa
Autoritetet rajonale në Pirkanmaa, i cili përfshin qytetin e Tampere, vendosën masa të rrepta për të trajtuar përhapjen e infeksioneve të enjten.

Në përputhje me kushtet e Aktit të Sëmundjeve Transmetuese, Avi rajonal ka ndaluar të gjitha grumbullimet publike në ambiente të mbyllura në komunat e rrethit spitalor Pirkanmaa dhe komunën e Punkalaitumen. Urdhëri është i vlefshëm nga 25 dhjetor 2021 deri më 7 janar 2022.

Satakunta
Të enjten, Avi ndaloi të gjitha grumbullimet publike në ambiente të mbyllura dhe të hapura në rajonin Satakunta. Gjithashtu, ambientet ku kryhen aktivitete sportive dhe argëtuese do të mbyllen.

Në hapësirat publike duhet të evitohet kontakti i ngushtë mes njerëzve, në mënyrë që të shmanget rreziku i infeksioneve Covid.

Në praktikë, kjo do të thotë të kërkohet përdorimi i një maske për fytyrën, përmirësimi i ajrosjes dhe kufizimi i numrit të njerëzve në hapësirë ​​në çdo kohë, ndër të tjera masa.

Kufizimet do të zbatohen nga nata e Krishtlindjeve deri në fund të vitit dhe nuk mund të anashkalohen me përdorimin e një pasaporte për Covid.

Finlanda Jugperëndimore
Ashtu si në Satakunta, Agjencia Rajonale Administrative Shtetërore e Finlandës Jugperëndimore gjithashtu ka ndaluar të gjitha ngjarjet publike të brendshme dhe të jashtme dhe mbledhjet e përgjithshme në rajonin e Finlandës Jugperëndimore deri në fund të vitit. Prandaj, arenat dhe teatrot sportive nuk janë më të aksesueshme edhe me koronapas.

Pishinat dhe objektet sportive në Finlandën Jugperëndimore janë të hapura, por me udhëzime strikte për shëndetin dhe sigurinë.

Ostrobothnia e Veriut
Autoritetet në Ostrobothnia Veriore shtrënguan ndjeshëm kufizimet të enjten, pasi rajoni aktualisht konsiderohet të jetë në fazën e përhapjes së Pandemisë.

Të gjitha ngjarjet publike dhe mbledhjet e përgjithshme brenda dhe jashtë janë të ndaluara deri në fund të vitit. Kjo do të thotë se pishinat, seksionet e pishinave, spa, palestrat dhe pistat e vallëzimit do të mbyllen.

Gjithashtu, përdorimi i hapësirave publike – si arenat sportive – do të kufizohet për një periudhë të shkurtër kohe. Megjithatë, objektet mund të përdoren ende për hobi të mbikëqyrur për fëmijët.

Lapland
Një kufizim për tubimet publike u shtri në të gjithë zonën e Laplandës nga 23 dhjetori pasi Lapland Avi vendosi të forcojë masat të mërkurën për shkak të një rritje të shpejtë të numrit të rasteve. Pothuajse të gjitha ngjarjet publike në ambiente të mbyllura dhe mbledhjet e përgjithshme ku marrin pjesë më shumë se 20 persona tani janë të ndaluara në rajon.

Koncertet dhe ngjarjet sportive klasifikohen si ngjarje publike. Përdorimi i një leje për Covid lejon një përjashtim nga kufizimet në aktivitetet publike, por jo nga mbledhjet e përgjithshme.

Lapland Avi deklaroi më tej se përdorimi i klientëve dhe ambienteve publike duhet të organizohet në mënyrë të tillë që të minimizohet rreziku i infeksioneve me koronavirus të shkaktuar nga kontaktet e ngushta. Sipas Avi, rreziku mund të reduktohet duke kërkuar përdorimin e një maskë për fytyrën ose duke kufizuar numrin e njerëzve që lejohen të hyjnë në ato hapësira ​​në çdo kohë, ndër masat e tjera.

Vendimi zbatohet për ambientet e përdorura për sporte, ushtrime, argëtim dhe aktivitete rekreative si palestra, pishina dhe ambiente kërcimi. Për ambiente të tjera publike, urdhri zbatohet për një hapësirë ​​të mbyllur me më shumë se 10 persona ose një hapësirë në natyrë me më shumë se 50 persona.

Ostrobothnia Jugore
Numri i njerëzve që lejohen të mblidhen për ngjarje dhe takime publike në ambjente të brendshme do të kufizohet në 20, nga 50 që ishte më parë, në rajonin e Ostrobothnia Jugore.

Megjithatë, sipas një vendimi të Avi rajonal, leja Covid mund të përdoret ende në zonë si një alternativë ndaj kufizimeve. Urdhëri është i vlefshëm nga 26 dhjetor 2021 deri më 23 janar 2022.

Karelia e Jugut
Në zonën e Distriktit Spitalor të Karelisë së Jugut, autoritetet kanë vendosur të kufizojnë ngjarjet publike të brendshme për më shumë se 50 persona. Megjithatë, si një alternativë ndaj kufizimit, organizatori i ngjarjes mund t’u kërkojë pjesëmarrësve një leje për Covid. Kjo do të jetë e vlefshme deri më 23 janar 2022.

Kanta-Häme
Në zonën e Distriktit Spitalor Kanta-Häme, kufizimet për ngjarjet publike do të forcohen që nga 24 dhjetori. Kjo do të thotë që nga vigjilja e Krishtlindjeve do të ndalohen ngjarjet publike në ambiente të mbyllura dhe mbledhjet e përgjithshme me më shumë se 10 persona, si dhe tubimet e më shumë se 50 personave në natyrë.

Si një alternativë ndaj kufizimeve në ngjarjet publike, mund të përdoret një leje për Covid.

Ostrobothnia Qendrore
Në Ostrobothnia Qendrore, të gjitha ngjarjet publike të brendshme dhe mbledhjet e përgjithshme në të cilat marrin pjesë më shumë se 50 persona janë të ndaluara. Porosia është e vlefshme deri më 5 janar 2022.

Päijät-Häme
Një vendim për shtrëngimin e kufizimeve Covid në rajonin Päijät-Häme pritet në javën pas Krishtlindjes.

Kryemjeku i distriktit spitalor Tuomo Nieminen tha të mërkurën se grupi rajonal i koordinimit të koronavirusit po propozon që agjencia shtetërore rajonale të prezantojë seksionin 58 g të Aktit të Sëmundjeve Transmetuese, që do të thotë se disa objekte sportive dhe hobi do të mbyllen për një periudhë maksimale prej dy javësh. .

Finlanda Qendrore
Avi i Finlandës Qendrore nuk po përgatitet të forcojë kufizimet në rajon, sipas informacionit të Yle.

Prandaj, kufizimet aktuale do të mbeten në fuqi gjatë periudhës së Krishtlindjes. Në Finlandën Qendrore, ngjarjet publike në të cilat marrin pjesë më shumë se 50 persona janë të ndaluara, por kufizimet mund të anashkalohen me përdorimin e një leje për Covid. Kufizimet për tubimet publike do të skadojnë më 5 janar.

Savo dhe Karelia e Veriut
Avi i Finlandës Lindore nuk po planifikon të prezantojë kufizime të reja këtë javë, kupton Yle, por mund të rishikojë situatën e koronavirusit në rajon javën e ardhshme.

Autoriteti rajonal ka ndaluar të gjitha ngjarjet publike të brendshme dhe mbledhjet e përgjithshme në zonën e tij, ku marrin pjesë më shumë se 50 persona. Kufizimet janë aktualisht në fuqi deri më 9 janar 2022.

Ostrobothnia
Avi i Finlandës Perëndimore nuk vendosi ndonjë kufizim të ri për Ostrobothnia në takimin e tij më 22 dhjetor.

Në zonën e bashkive të Qarkut Spitalor Vaasa, të gjitha ngjarjet publike në ambjente të brendshme dhe mbledhjet e përgjithshme ku marrin pjesë më shumë se 50 persona janë të ndaluara. Urdhri është i vlefshëm deri më 19 janar 2022, por një leje për Covid mund të përdoret si një alternativë ndaj kufizimeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.