fbpx

Kokoomus thërret qeverinë në interpelancë për rritjen e borxhit publik

Partia e Koalicionit Kombëtar – Kokoomus lajmëroi sot planet për të thërritur qeverinë në parlament t’i përgjigjet pyetjeve për shtimin e borxhit. Kërkesa e opozitës pritet të realizohet javën e ardhshme, si një përpjekje për te testuar mbështetjen që qeveria e koalicionit të majtë ka në parlament, menjëherë pas marrëveshjes së vështirë të arritur së fundmi për rritjen e shpenzimeve buxhetore në dy vitet e ardhshme.

Helsingin Sanomat (HS) raportoi për këtë çështje, duke iu referuar liderit të Kokoomus. Sipas kryetarit të kësaj partie, Petteri Orpo, vendimet e së enjtes mbi debatin kornizë kërcënojnë mirëqenien e finlandezëve në këtë dekadë.

Ndër të tjera, Orpo kritikoi faktin se qeveria vendosi të tejkalojë kuadrin fiskal me 900 milion vitin e ardhshëm dhe 500 milion në 2023. Borxhi publik i Finlandës do të rritet nga 137 miliardë në 167 miliardë deri në 2025.

– Qeveritë e ardhshme do të duhet të pastrojnë këtë rrëmujë, tha Orpo për HS.

Përveç shkeljes së kornizave, Orpo kritikon fort besueshmërinë e vlerësimeve të punësimit.

Qeveria vlerëson se masat e saj të punësimit do të punësojnë rreth 40,000 deri në 44,500 njerëz. Sidoqoftë, sipas një vlerësimi paraprak nga Ministria e Financave, masat do të punësojnë rreth 11,000 njerëz. Diferenca shpjegohet me faktin se vlerësimet e ndikimit të qeverisë në punësim nuk ishin bërë nga Ministria e Financave.

– Kjo është e pashembullt, i thotë Orpo HS.

Sipas HS, Partia e Koalicionit do të kishte ulur koston e ndryshimit në reformën SOTE, konsiderimin e çështjes së rritjes së moshës të detyrueshme shkollore dhe shumë prej rritjeve të shpenzimeve të vendosura në programin qeveritar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: