Kërcënimet e Rusisë. Presidenti dhe Ministri i Mbrojtjes tregojnë forcën dhe strategjinë e Finlandës

E përditshmja me tirazh më të madh në Finlandë, Helsingin Sanomat publikoi reagimin e Ministrit të Mbrojtjes Antti Kaikkonen (CEN) ndaj përpjekjes së fundit të presidentit rus Vladimir Putin për të kufizuar zgjerimin e NATO-s.

“Sigurisht, dihet se Rusia është kritike ndaj NATO-s dhe sigurisht ndaj zgjerimit të NATO-s,” vuri në dukje Kaikkonen.

“Nuk ka asnjë përgatitje apo plane që ne të aplikojmë për anëtarësim në NATO tani. Megjithatë, ne duam ta mbajmë atë [opsionin e anëtarësimit] dhe ta mbajmë atë në duart tona. Dhe nga ana tjetër, është vetë aleanca që vendos se kë do të marrë si anëtar apo jo,” tha Kaikkonen, duke i bërë jehonë një deklarate të presidentit Sauli Niinistö të enjten.

Kaikkonen beson se komentet e Putinit janë tregues i një situate mjaft të tensionuar mes Perëndimit dhe Rusisë.

“Sigurisht, është për të ardhur keq që atmosfera është e tillë tani,” shtoi ai.

Gazeta Aamulehti e Tampere përmban një intervistë të gjerë me Presidentin Niinistö duke shënuar javën e 140-vjetorit të gazetës. Diskutimi preku çështje të ndryshme si arritjet e vendit, pandemia e koronavirusit, zhvillimi i Tamperes, gazetaria dhe politika e sigurisë.

I pyetur se ku duhet të ankorohet mbrojtja e Finlandës, Presidenti Niinistö tha: “Në fund të fundit, përgjegjësia dhe aftësia jonë është më e rëndësishmja në këto çështje.”

Niinistö shprehu pikëpamjen se Finlanda është relativisht “në krye” të aftësive ushtarake në shkallë evropiane.

Në temën e partnerëve ndërkombëtarë të mbrojtjes, Presidenti Niinistö numëroi një listë të gjatë bashkëpunimi, duke përfshirë forcimin e lidhjeve gjithnjë e më shumë me Suedinë, një partneritet të veçantë me NATO-n, konceptin e përbashkët nordik të sigurisë “në trekëndëshin me Norvegjinë” dhe, një mundësi tjetër, Forcat e Përbashkëta Ekspeditore. për Menaxhimin Ndërkombëtar të Krizave të udhëhequr nga Mbretëria e Bashkuar. Gjithashtu, ai përmendi bashkëpunimin me Francën dhe Gjermaninë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.