Javën e ardhshme, 80 % e finlandezëve besohet të jenë plotësisht të vaksinuar

Finlanda është afër arritjes së objektivit të saj për të vaksinuar plotësisht 80 për qind të popullsisë mbi moshën 12-vjeçare.

“Ne jemi ende 120,000 doza dytësore larg objektivit. Vlerësimi aktual është se mbulimi i vaksinimit prej 80 për qind do të arrihet javën e ardhshme”, deklaroi të enjten Mia Kontio, një specialiste kryesore në Institutin Finlandez për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL).

Katër rajone kishin arritur objektivin deri të enjten.

Zyrtarët në THL dhe Ministrinë e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë zbuluan dje në një konferencë për shtyp se gjithsej tetë milionë doza vaksinash janë administruar në vend deri më sot, ku dozat e para kapin 4.2 milionë, dozat e dyta 3.8 milionë dhe dozat e treta 89,000. nga totali.

Ata theksuan se arritja e objektivit prej 80 për qind nuk sinjalizon automatikisht heqjen e të gjitha kufizimeve në aktivitetin e biznesit dhe jetën shoqërore. Qeveria finlandeze vendosi dje të zgjasë kufizimet për restorantet deri më 15 nëntor.

“Virusi nuk e di se kur do të arrijmë 80 për qind,” kujtoi Otto Helve, një mjek kryesor në THL. “Ne ende po përpiqemi të arrijmë një mbulim sa më të lartë të vaksinimit.”

Ritmi i vaksinimeve është rritur në lidhje me dozat e para në dy javët e fundit, veçanërisht tek moshat nën 35 vjeç. Kontio të enjten vlerësoi se zhvillimi ka të ngjarë të jetë pasojë e miratimit të pasaportës së koronavirusit, e cila në zonat ku kufizimet janë në fuqi është një kërkesë për të hyrë në shumë objekte si restorante.

“Për shkak se nuk ka pasur ndonjë ndryshim tjetër në dy javët e fundit, mund të supozohet se ky është shkaku kryesor,” tha ajo.

Ndërsa zyrtarët po monitorojnë ndikimin e kalimit në përhapjen e virusit, mbetet e parakohshme për të nxjerrë ndonjë përfundim. Liisa-Maria Voipio-Pulkki, drejtoresha e Çështjeve Strategjike në Ministrinë e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë, zbuloi se raportet paraprake nga pjesë të ndryshme të vendit sugjerojnë se infeksionet e gjurmuara në restorante janë ulur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.